zondag 26 mei 2024
Niels Coppens (9) uit Veldhoven bij zijn grondplaats

Oranjemarkt begint nat maar eindigt druk, zonnig en gezellig

Veldhoven – De jubileumeditie van de Oranjemarkt kende op 27 april om 10.00 uur een regenachtige start. Toen het eenmaal droog was, wisten steeds meer bezoekers het gezellige en kleurrijke evenement te vinden.

‘We verwachten veel mensen vanwege de dertigste editie’, zegt Jeanette Vermeulen van de organisatie kort nadat burgemeester op het Meiveld de vlag heeft gehesen. Daar ziet het in het begin nog niet naar uit.

Een extra tent op het Meiveld blijkt deze jubileumeditie een gouden greep. Veel mensen stonden er droog tijdens optredens van dansgroepen. Op het Kinderplein zingt Tommie Legius even later voor een tiental belangstellenden. Maar al snel is het droog en wordt het overal drukker.

Indy Voorjans (8) en haar moeder Susanne en stiefvader Rens van Keulen nemen op 6 juni deel aan de Alpe D’HuZes. Vanuit een kraam verkopen ze stoepkrijt. ‘We hebben een team van 15 personen. Het team is 5 jaar geleden ontstaan toen mijn beste vriend zijn moeder is verloren. We hebben 6 fietsers en 9 lopers. Wij gaan lopend de berg op, een lengte van 14 kilometer en een hoogteverschil van 1100 meter. Het benodigde geld om deel te mogen nemen, hebben we al bij elkaar. Vandaag verkopen we nog stoepkrijt dat over is van een eerdere actie’, vertelt Rens.

Legospullen

Vanaf tientallen grondplaatsen verkopen kinderen spullen. Niels Coppens (9) is al voor het tweede jaar van de partij. ‘Vorig jaar vond hij het zo leuk dat hij voor vandaag extra vroeg zijn wekker heeft gezet. Hij wilde een goed plekje hebben in de Citypassage’, vertelt zijn vader. Het hele jaar heeft Niels spullen verzameld voor de Oranjemarkt. Om 8.15 uur stalde hij zijn verkoopwaar uit. Als een volleerd verkoper spreekt hij geïnteresseerden aan. ‘Zit er iets bij voor jullie?’, vraagt hij aan een echtpaar. Hij ziet er prachtig uit met een rood-wit-blauwe cape om, een bloemenslinger om zijn nek en een oranje kroon op het hoofd. ‘Hij valt op, ook daar heeft hij over nagedacht’, weet zijn vader. Samen met zijn zusje Emma van 7 heeft hij al spellen, boeken en dvd’s verkocht. En wat wordt de bestemming van de opbrengst? ‘Ik spaar voor Legospullen.’

Een stukje verderop verkoopt Juno Martin (15) koekjes voor het goede doel. Vrijdag heeft ze de hele dag in de keuken gestaan om te bakken. Op een pamflet is te lezen dat de opbrengst van de verkoop 100% naar wegen, scholen en schoon water in Siërra Leone gaat. ‘Er is nu een waterbron die vervuild is. De kinderen moeten kilometers lopen om schoon water te halen’, weet de 4 VWO-leerling. Volgend jaar in februari gaat ze met 12 klasgenoten en een aantal docenten aan het werk in Siërra Leone.

Albert Leo

Terwijl het Meiveld vol staat in afwachting van het optreden van de Wintelrese band Qube, beklimt op het Kinderplein Albert Leo het podium om de band Sabbatical af te kondigen. Leo is voor het 15e jaar de presentator op het Kinderplein. Tot zijn verbazing verschijnt ook Kristel Gijsbers op het podium. De voorzitter van de stichting Evenementen Veldhoven die de Oranjemarkt organiseert, zet de trouwe vrijwilliger in het zonnetje voor zijn jubileum. Leo houdt van dit vrijwilligerswerk. ‘Ik ben op de Berkt begonnen met een partytent. Nu sta ik hier op het Kinderplein met een enorm podium. Ik vind het nog steeds leuk om de mensen te vermaken en enthousiasmeren.’

Veel bezoekers lopen rond in het oranje. De Veldhovense familie De Laat, vader Maikel, moeder Franka en de kinderen Kyra (5) en Auri (3) zijn gehuld in een rood-wit-blauwe cape die aan een oranje shirt vast zit. ‘Sinds we kinderen hebben, bezoeken we de Oranjemarkt. De kinderen vinden het leuk’, vertelt vader. Ze hebben net bij een van de grondplaatsen een puzzel gekocht. Maar daarmee is de zoektocht nog niet ten einde. ‘Ik wil nog rolschaatsen kopen’, zegt Kyra enthousiast.
Om 16.00 uur worden al kramen en grondplaatsen verlaten. Sommigen brengen wat ze niet verkocht hebben naar de wagen van de Kringloopwinkel. Verkoopbare spullen krijgen een plaatsje in de vrachtwagen, de rest verdwijnt in een grote container.

Voldaan gevoel

Kristel Gijsbers kijkt met een voldaan gevoel terug op de jubileumeditie. ‘Na de bui van 10.00 uur is het de hele dag druk geweest. Pas bij het opruimen begon het weer te spetteren. Er zijn geen incidenten geweest dus het is grandioos verlopen.’ Het mooiste moment voor haar is ’s avonds, onder het genot van frites van De Weefkamer, samen terugkijken op een geslaagde Oranjemarkt. En dat kan alleen maar dankzij de inzet van de 50 vrijwilligers: bestuur en werkgroepen van de organisatie, 2 bewoners van zorgorganisatie Severinus en leden van scouting St. Stanislaus Kostka en Hertog Jan van Brabant. En natuurlijk de duizenden bezoekers die er samen een Veldhovens Oranjefeest van maakten.