donderdag 25 juli 2024
De verkiezingsflyer van Hart voor Veldhoven met het overleden raadslid Rien Luijkx. (Hart voor Veldhoven)

Overleden raadslid op verkiezingsflyer

Veldhoven – Het is een opvallend beeld. Op een van de verkiezingsflyers van de nieuwe politieke partij Hart voor Veldhoven staat naast de top drie van de kieslijst ook het overleden raadslid Rien Luijkx. Hij stierf onverwacht in mei 2021.

Luijkx werkte op dat moment al met Maarten Prinsen aan een fusie van hun toenmalige partijen Burgerpartij Veldhoven en Lokaal Liberaal. Die fusie kwam er alsnog in overleg met de andere leden van de fractie. VSA sloot aan als derde partij. De top drie van Hart voor Veldhoven bestaat uit Maarten Prinsen (voormalig Lokaal Liberaal), Luijkx weduwe Yvonne Luijkx (voormalig BurgerPartij Veldhoven) en Wim Peeters (voormalig VSA).

Lijsttrekker Maarten Prinsen: “We hebben altijd gezegd: ‘Wat er ook gebeurt, we gaan hem niet vergeten. We geven hem nog een plek in onze campagne.’ Dat vond zijn vrouw hartstikke fijn. Dus toen hebben we bedacht zijn foto op de algemene flyer te zetten. Ik vond het belangrijk om te laten zien dat Rien aan de wieg heeft gestaan van deze partij. Op deze manier laten wij bovendien zien: jongen, we zijn je niet vergeten. We hebben echt iets aan hem verloren.” Op de kieslijst heeft Rien Luijkx overigens geen positie, dat gebeurt alleen als mensen overlijden als de lijsten al zijn vastgesteld. Ook op de banners en posters staan alleen kandidaten van de kieslijst. Ook op de individuele flyer van Yvonne Luijkx staat haar overleden man naast haar.

Is er bij Hart voor Veldhoven nog twijfel geweest over het de flyer? “Geen seconde. Het was zo’n bekende Veldhovenaar, iedereen weet wel dat hij overleden is. Het is puur een eerbetoon aan Rien en niet bedoeld om zielig te doen en zo kiezers te werven.”