donderdag 2 mei 2024
illustratie column Veldhovens vermogen

Music was my first (love) right

Ongetwijfeld kent u het prachtige muzieknummer ‘music was my first love’ van John Miles. Muziek is voor veel mensen belangrijk in het leven en wordt als een ‘taal van emotie’ gezien. Het heeft grote invloed op je humeur, omdat het emoties op een bepaald moment kan versterken of veranderen. De muziekindustrie kan echter ook genadeloos zijn als het om muziekrechten gaat.

Miljoenendeals

Sinds de wereldwijde corona pandemie ligt het livecircuit grotendeels stil. Een hele industrie die stil ligt. Artiesten, stadions, theaters, technici en vele anderen zien hun inkomsten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Streamingdiensten als Spotify spinnen daar garen bij, omdat de behoefte aan muziek altijd aanwezig is.

Sting, Bob Dylan, Paul Simon en Bruce Springsteen hebben onlangs voor honderden miljoenen dollars hun muziekrechten verkocht aan platenmaatschappijen. Enerzijds vanwege het gunstige verkoopklimaat van muziekrechten en anderzijds om toekomstige erfgenamen niet op te zadelen met de gecompliceerde en harde wereld van muziekrechten.

Platenmaatschappijen

De markt wordt voornamelijk beheerst door een drietal grote internationale platenmaatschappijen. Dit zijn Sony Music Entertainment, Warner Music en Universal Music Group (UMG). Wel zijn er initiatieven zichtbaar van partijen die de hegemonie van de grote drie willen doorbreken door artiesten meer artistieke vrijheid en inkomsten van hun werk te geven. Met name de Amerikaanse artieste Taylor Swift baarde opzien met haar strijd om de ‘mastertapes’ van haar eerste zes albums weer in eigen beheer te krijgen.

Universal Music Group (UMG)

UMH was eerst een dochter van het Franse concern Vivendi. Een deel van de aandelen is verkocht aan het Chinese bedrijf Tencent en een deel houden ze zelf. Het grootste gedeelte is echter naar de markt gebracht. Doel hierachter is het verzilveren van de ‘verborgen waarde’ van UMG voor de aandeelhouders Vivendi. De streamingdiensten hebben in belangrijke mate bijgedragen aan het weer lucratief worden van de muziekindustrie. Ook zullen naar verwachting de rechtencontracten op sociale media platforms als Instagram en TikTok de komende jaren steeds meer gaan opleveren.


De aandelen UMG zijn vanaf 21 september 2021 genoteerd aan Euronext Amsterdam. De introductieprijs van € 18,50 en betekent dat Vivendi in haar opzet vooralsnog geslaagd is. De bovenstaande grafiek toont het koersverloop vanaf introductiedatum. Slechts 3 maanden na de introductie werd UMG al opgenomen in de AEX index vanwege de grootte van het bedrijf en de waarde van de vrij verhandelbare aandelen. Qua beurswaarde overtreft UMG bijvoorbeeld Philips al in ruime mate. Maar dat is meer dochterbedrijven van Philips gelukt. PolyGram, ooit ’s werelds grootste muziekconcern was voor de verkoop eind 1998 een zelfstandig onderdeel van Philips. In latere jaren werd PolyGram gefuseerd met MCA om uiteindelijk de Universal Music Group te vormen.

Of het aandeel ook zo’n klassieker wordt als het nummer van John Miles staat in de echte sterren geschreven.

– – – – – – – – – – –

Bas Simons en Pim Lavrijsen zijn adviseurs in vermogen en beleggen. Beiden zijn partners in HIP Capital.

Pim LavrijsenPim woont samen met zijn vrouw Gidy en hun drie kinderen in Bladel. Hij is een geboren en getogen Brabander. Pim heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Als specialist kan Pim bouwen op 25 jaar beleggingservaring, opgedaan bij verschillende Rabobanken in het zuiden van ons land.

Bas SimonsBas is opgegroeid in Apeldoorn en heeft economie gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Samen met zijn vrouw Edith en hun vier kinderen woont hij in Loon op Zand. Bas is vrijwel zijn hele carrière actief als zelfstandig ondernemer binnen de financiële dienstverlening en heeft in die tijd veel ervaring opgebouwd in het adviseren van klanten bij uiteenlopende vraagstukken.