zondag 14 juli 2024
Voormalig Rabobank gebouw Bossebaan
Appartementen en hoge woontoren langs Bossebaan

Bezwaar tegen woontoren wordt tot in Den Haag uitgevochten

Den Haag – In de Raad van State stond vandaag een Veldhovense zaak op de rol. Het gemeentelijk bestemmingsplan ‘Bossebaan-Burgemeester van Hoofflaan’. Dit goedgekeurd plan is voorwaardelijk om 170 woningen te bouwen, onder andere in een toren van bijna 40 meter hoog. Véél te hoog, vindt een aantal actieve bewoners. Zij doorliepen de héle procedure om hier een stokje voor te steken. Het eindstation is de Raad van State. Over 6 weken doet zij uitspraak.

Al jarenlang staat het voormalige Rabobank kantoor leeg. Die gaat tegen de grond. Op deze plek komt nieuwbouw. Omwonenden van de Bossebaan en de Burgemeester van Hoofflaan voeren inmiddels een lange strijd om het plan te veranderen. Zij gingen in beroep tegen het op 16 maart 2021 door de gemeenteraad vastgesteld plan. Woningen, ja, maar niet zoals het nu is getekend door de architect. Minder hoog is beter, meer groen en mooi inpassen in de omgeving. Dat is volgens de bezwaarmakers de enige manier om de privacy te waarborgen en het woongenot te behouden.

De projectontwikkelaar BurgtBouw uit Deurne en de gemeenteraad lieten zich vandaag vertegenwoordigen door de advocaat Tycho Lam. Er zou geen belemmering zijn om een dergelijke woontoren neer te zetten. Ook stelde hij dat de Ruimtelijke Structuurvisie uit 2009 de ruimte daarvoor laat. Dit laatste is een gevoelig punt voor de omwonenden. Zij lezen in tal van beleidstukken dat er over inpassing van grote bouwwerken in de omgeving heel goed met omwonenden moet worden gesproken.

Joep Roijers is het gezicht van de ruim 50 bewoners die actief de politiek hebben geprobeerd te overtuigen, dat het plan de doelstellingen niet dient. In de gemeenteraad van afgelopen dinsdag hield hij dit de raad nog eens voor. De woningnood wordt op deze manier niet geledigd, het gaat om dure huurwoningen. De gemeubileerde verhuur van de 9% sociale woningbouw gaat geheel naar expats, zo weet Roijers.

De Raad van State had vragen. Wat zouden de omwonenden wel acceptabel vinden? En wat precies staat in de beleidskaders wat de projectontwikkelaar niet zou mogen doen? Er is dus nader onderzoek nodig. Over zes weken volgt de uitspraak.

Eén reactie

  1. Dat gemeubileerd verhuren is gepland blijkt uit notulen van 2018, maar het College van Burgemeester en Wethouders heeft de gemeenteraad hierover niet geïnformeerd.