dinsdag 21 mei 2024
fiteser in het Vogelzangpark
Het mag niet, maar het gebeurt wel: fietsen door het park

Petitie tegen fietspad Vogelzang stopgezet

’t Look – De afgelopen tijd liep de samenspraak tussen gemeente en burgers niet altijd soepel in Veldhoven. Vandaag een voorbeeld van hoe het ook kan. Een initiatiefneemster van een petitie zet die on hold omdat er goede hoop is dat de partijen er uitkomen met de gemeente.

Een onderzoek naar de haalbaarheid van een fietspad door Park Vogelzang voor het verbeteren van de verbinding tussen Zilverackers en het centrum leidde ertoe dat Linda Govers gisteren een petitie startte tegen de komst van het fietspad. Ze woont vlak bij het park en maakte zich zorgen over het onderzoek omdat uit een samenvatting van het rapport dat online werd geplaatst in buurtapp Nextdoor blijkt dat de variant door het park de voorkeur geniet boven een route door Zonderwijk.

Stoute schoenen
Het onderzoek zou er sowieso al komen in het kader van het Gemeentelijk Verkeer en Vervoer Plan (GVVP), maar een motie van GBV en CDA bij de raadsvergadering zorgt ervoor dat dat onderzoek versneld wordt uitgevoerd. Govers vindt het traject door het park niet geschikt en gaf dit eerder aan bij GBV. Govers: ‘Ik hoorde gisteren dat er een onderzoek kwam naar de haalbaarheid van het fietspad, terwijl ik al bij GBV had aangegeven dat er veel mensen faliekant tegen waren. Ik dacht dan trek ik de stoute schoenen aan en start een petitie. Er fietsen nu al zoveel mensen door het park, mijns inziens zou daar iets aan gedaan moeten worden. Er zijn zoveel doelgroepen die van het park gebruik maken, kinderen van de basisschool die die handballen, ouderen met rollators, hondenuitlaters. Het park is aantal jaren geleden heringericht met het oog op de gebruikers en nu willen ze het weer op de schop gaan gooien.’ Haar petitie leverde in een dag ruim 120 handtekeningen op.

Verbaasd
Johan Couwenberg van Wijkplatform Zonderwijk reageerde vrijdagochtend verbaasd. ‘Wij waren met onder meer de wijkplatforms van ’t Look en Zonderwijk nog in goed overleg met de gemeente. Eind deze maand is er nog een gesprek. Een petitie is goed, maar op het moment dat we nog in gesprek zijn, denk ik dat het alleen averechts werkt. Ook wij zijn tegen een fietspad door het park. Er wordt nu ook al door het park gefietst. Eigenlijk vinden we dat niet acceptabel. Maar soms moet je niet Roomser zijn dan de Paus en er zijn nog geen ongelukken gebeurd, ook omdat mensen opletten omdat ze weten dat ze er niet mogen fietsen. Maar als je dat gaat legaliseren door er een officieel fietspad van te maken, komt er veel meer verkeer.’

Blij
Govers wist niet dat de wijkplatforms in gesprek waren met de gemeente en na contact met Couwenberg besloot ze na zijn uitleg de petitie even stop te zetten. ‘Johan houdt mij op de hoogte en de handtekeningen die we nu hebben, hebben we alvast. Mocht het straks nodig zijn, dan kan ik de petitie zo herstarten.’ ‘Ik ben heel blij dat mensen eerst het overleg afwachten, want misschien is zo’n petitie dan wel helemaal niet nodig’, reageert fractievoorzitter Eric van Doren van GBV.