donderdag 25 april 2024
illustratie column Veldhovens vermogen

Slapeloze nachten

De mensen in Oekraïne hebben veel slapeloze nachten. Hoe zal de oorlog met Rusland aflopen? Hoe lang gaat de ellende nog duren? Hoe gaat het met familie en vrienden? Zullen we vechten of vluchten? Hoe komen we aan voedsel en drinken? Wat kunnen wij doen om ons land te redden? En mochten deze vragen niet zorgen voor slapeloze nachten dan wel de nachtelijke luchtalarmen.

Politiek

Hoewel veel mensen weinig vertrouwen hebben in regeringsleiders is hun taak nu absoluut niet te benijden. Ook zij hebben slapeloze nachten omtrent hoe te reageren op dit militaire conflict. Enerzijds is er gekozen om Oekraïne te helpen op allerlei terreinen met uitzondering van militaire hulp. Dit om een rechtstreeks gevecht met de Russen te voorkomen. Anderzijds moeten er sancties gekozen en ingesteld worden om het Russische regime te straffen voor hun acties. Daarbij willen ze wel zo veel als mogelijk de gewone Rus ontzien.

Financiële markten

Ook op de financiële markten hebben fondsmanagers en beleggers minder nachtrust vanwege de enorme koersschommelingen. Financiële marken houden namelijk niet van onzekerheid. De tabel die het resultaat weergeeft vanaf begin 2022 (YTD) laat dit goed zien.

Aandelenmarkten en banken in het bijzonder hebben het zwaar te verduren. In de bestuurskamers van banken wordt hoofdzakelijk gekeken hoe groot de blootstelling aan kredieten, leningen en beleggingen is in Rusland en de Oekraïne. De Oostenrijkse Raiffeisen Bank is vanwege deze reden in beurswaarde zo goed als gehalveerd.

Beleidsmakers van centrale banken verkeren ook in een spagaat. Gezien de fors oplopende inflatie moet de rente verhoogd worden. Aan de andere kant willen ze de noodzakelijke economische groei niet vertragen. Door dit conflict zal deze groei wel vertragen en neemt de druk toe om de rente minder of minder snel te verhogen. Per saldo balanceren de centrale bankiers op een dun koord.

Licht aan de horizon

Naast het verschrikkelijke leed dat veel gewone Oekraïners en ook Russen wordt aangedaan, zijn er in de verte ook een paar lichtpuntjes te zien. De EU, VS, VK, Japan, Australië, Canada en anderen treden nu eensgezind op. Iedereen lijkt bereid te zijn het grote belang voor het eigen belang te laten prevaleren. Ook grote bedrijven als Shell, Apple, Microsoft pakken hun verlies door geen zaken meer te doen in Rusland.

De energietransitie zal een enorme impuls krijgen door de collectieve wens minder afhankelijk te willen zijn van Russische fossiele brandstoffen.

– – – – – – – – – – –

Bas Simons en Pim Lavrijsen zijn adviseurs in vermogen en beleggen. Beiden zijn partners in HIP Capital.

Pim LavrijsenPim woont samen met zijn vrouw Gidy en hun drie kinderen in Bladel. Hij is een geboren en getogen Brabander. Pim heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Als specialist kan Pim bouwen op 25 jaar beleggingservaring, opgedaan bij verschillende Rabobanken in het zuiden van ons land.

Bas SimonsBas is opgegroeid in Apeldoorn en heeft economie gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Samen met zijn vrouw Edith en hun vier kinderen woont hij in Loon op Zand. Bas is vrijwel zijn hele carrière actief als zelfstandig ondernemer binnen de financiële dienstverlening en heeft in die tijd veel ervaring opgebouwd in het adviseren van klanten bij uiteenlopende vraagstukken.