vrijdag 19 april 2024
illustratie column Veldhovens vermogen

SPAC, wat is dat?

Een interessante ontwikkeling in de financiële markten is de opkomst van SPAC’s. Dit uit de VS overgewaaid fenomeen is de afkorting van Special Purpose Acquisition Company.

Waarom SPAC?

Feitelijk is het een slimme manier van de initiatiefnemer om een bedrijf aan de effectenbeurs genoteerd te krijgen. Het gehele proces tot aan de beursnotering is minder complex, sneller te regelen en dus ook goedkoper.

Hoe werkt dit?

Vaak bekende en gerespecteerde investeerders brengen een deel van het kapitaal in om de kosten van een beursgang te betalen. Daarvoor krijgen ze voordelige oprichtersaandelen. Vervolgens worden andere geldschieters/beleggers gezocht die aandelen en meestal ook warrants krijgen. Een warrant geeft bij een SPAC de belegger het recht om binnen een bepaalde periode extra aandelen aan te kopen tegen een vooraf vastgestelde prijs.

Een blanco cheque

In de prospectus staat vaak dat de initiatiefnemers (ook wel sponsors genoemd) maximaal 24 maanden de tijd krijgen om een geschikte fusie kandidaat te zoeken om vervolgens de aandeelhouders van de SPAC een concreet voorstel te doen. Feitelijk

plaatsen beleggers hun geld en dus het vertrouwen in de kennis en ervaring van ervaren beleggers in de hoop dat zij namens hen een goede investering doen. Vandaar ook dat een SPAC ook wel een blanco cheque onderneming genoemd wordt.

Vervolgens voert het overgenomen bedrijf een proces uit dat lijkt op een omgekeerde fusie, waarbij het onderdeel wordt van het moederbedrijf, dat al aan de beurs genoteerd is. Daarna worden de twee bedrijven verhandeld als één bedrijf. Nadat de noodzakelijke goedkeuringen van de toezichthouders en aandeelhouders verkregen zijn, verandert het handelssymbool van de SPAC in die van het overgenomen bedrijf.

DSCO bracht CM.com naar de beurs

In februari 2020 hebben de aandeelhouders van Dutch Star Companies One (DSCO) groen licht gegeven om het fuseren met het Bredase technologiebedrijf CM.com. Het aan de beurs genoteerde aandeel DSCO is vervolgens verder gegaan onder de naam CM.com.

Vanwege het succes hebben de initiatiefnemers DSCT eind vorig jaar aan de beurs laten noteren met als doel te fuseren met een privaat bedrijf. Het heeft in korte tijd € 110 miljoen opgehaald.

Bezint eer gij begint

Feitelijk geef je het volledige vertrouwen bij het kopen van SPAC aandelen. Het is dus zeker aan te raden een ingebracht fusievoorstel aandachtig te bestuderen. In de praktijk blijkt dit in veel gevallen slechts een hamerstuk te zijn.

Mocht er in de 24 maanden geen geschikte kandidaat gevonden worden, wordt het ingelegde bedrag teruggestort naar de rekening. Dan heb je als belegger dus geen rendement over deze periode en er ook niet over kunnen beschikken. In de V.S. zijn hierover door teleurgestelde beleggers al rechtszaken gevoerd. Ook komen daar al zaken onder de rechter waarbij beleggers de oprichters betichten een te duur bedrijf overgenomen te hebben om te voorkomen dat ze gelden terug moeten storten en dus feitelijk de oprichtingskosten van de SPAC volledig zelf moeten dragen.

– – – – – – – – – – –

Bas Simons en Pim Lavrijsen zijn adviseurs in vermogen en beleggen. Beiden zijn partners in HIP Capital.

Pim LavrijsenPim woont samen met zijn vrouw Gidy en hun drie kinderen in Bladel. Hij is een geboren en getogen Brabander. Pim heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Als specialist kan Pim bouwen op 25 jaar beleggingservaring, opgedaan bij verschillende Rabobanken in het zuiden van ons land.

 

Bas SimonsBas is opgegroeid in Apeldoorn en heeft economie gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Samen met zijn vrouw Edith en hun vier kinderen woont hij in Loon op Zand. Bas is vrijwel zijn hele carrière actief als zelfstandig ondernemer binnen de financiële dienstverlening en heeft in die tijd veel ervaring opgebouwd in het adviseren van klanten bij uiteenlopende vraagstukken.