zaterdag 22 juni 2024
illustratie column Veldhovens vermogen

Tesla, een sprookje op wielen

In juli 2003 werd Tesla opgericht in California. Het bedrijf richt zich hoofdzakelijk op het bouwen van elektrische auto’s. Of is het eigenlijk een bouwer van smartphones op wielen. Minder bekend is dat het bedrijf ook zonnedaken en energieopslagsystemen produceert.

Elon Musk

Zeg je Tesla dan zeg je Musk. Deze visionair of geniale gek is 50 jaar en heeft al aan de basis gestaan van menig bedrijf. Naast de hoogste baas bij Tesla is hij ook de oprichter van SpaceX, het bedrijf dat ruimtereizen mogelijk probeert te maken.

Musk had zijn sporen al ruimschoots verdiend door de verkoop van Zip2 in 1999. Dit kunstje herhaalde hij later door het door hem opgerichte bedrijf X.com te laten fuseren met PayPal dat in 2002 gekocht werd door veilingsite eBay. Vlak na de oprichting van Tesla in de zomer van 2003 werd Musk actief bij het bedrijf.

Vallen en opstaan

Het ongekende succes van dit bedrijf is niet vanzelfsprekend geweest. Vele incidenten en schandalen hebben zich vooral rondom Musk afgespeeld. Van een jointje opsteken tijdens een interview, het beschuldigen van een Britse duiker voor pedofiel tot een tweet over het van de beurs halen van Tesla. De overige bestuursleden en toezichthouders hebben zich in ieder geval niet verveeld met het in toom houden van deze excentrieke topman.

Wat is het aandeel waard?

Tesla maakt relatief weinig auto’s als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Toyota en Volkswagen. De beurswaarde van alleen Tesla is hoger dan van beide tezamen. Het bedrijf heeft een duidelijke toekomstvisie en weet deze tot nu toe telkens uit te voeren. En daarbij weet Musk dit ook uitstekend te verkopen. Geen wonder ook dat er vaak een vergelijking getrokken wordt met Steve Jobs die Apple groot gemaakt heeft. Dergelijke leiders lopen ver op de troepen vooruit, maar zorgen er wel voor dat ze gevolgd worden. Aanvankelijk als dromer afgedaan, maar nu bewierookt door zelfs de grootste concurrenten. De beurs was daar al eerder van overtuigd. En de markt heeft altijd gelijk, de grafiek laat dit onmiskenbaar zien.

Koersverloop

Hoe zal dit gaan aflopen?

Tot nu toe zijn alle critici de mond gesnoerd. Sterker nog, het  bedrijf heeft onlangs recordresultaten gepresenteerd. De voorsprong op andere producenten zal zeker nog een tijd voortduren. Het aandeel is echter niet goedkoop te noemen. De koers-winstverhouding is extreem hoog voor een autoproducent. Als Tesla gezien wordt als een data of IT bedrijf kan de waardering in een ander daglicht komen te staan. De uitkomst van het Tesla sprookje staat in de sterren geschreven. En toevallig heeft Musk met SpaceX een bedrijf in handen om naar deze hemellichamen te gaan.

—————————————————————————————————————————————

Bas Simons en Pim Lavrijsen zijn adviseurs in vermogen en beleggen. Beiden zijn partners in HIP Capital.

Pim LavrijsenPim woont samen met zijn vrouw Gidy en hun drie kinderen in Bladel. Hij is een geboren en getogen Brabander. Pim heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Als specialist kan Pim bouwen op 25 jaar beleggingservaring, opgedaan bij verschillende Rabobanken in het zuiden van ons land.

 

Bas SimonsBas is opgegroeid in Apeldoorn en heeft economie gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Samen met zijn vrouw Edith en hun vier kinderen woont hij in Loon op Zand. Bas is vrijwel zijn hele carrière actief als zelfstandig ondernemer binnen de financiële dienstverlening en heeft in die tijd veel ervaring opgebouwd in het adviseren van klanten bij uiteenlopende vraagstukken.