zondag 23 juni 2024
@Foto Esther Westerhuis

Tijdcapsule 100 jaar Veldhoven ingegraven

Zeelst – De tijdcapsule ter gelegenheid van 100 jaar Veldhoven is afgelopen vrijdag ingegraven. Dat gebeurde in het bijzijn van burgemeester Marcel Delheze en wethouder Hans van de Looij. Initiafneemster Marieke Verbeek heeft, met hulp van het Sondervick College, een prachtige tijdcapsule gemaakt. Aan de buitenkant van de tijdcapsule is de skyline van Veldhoven aangebracht, zodat degenen die de capsule over 100 jaar gaan opgraven een idee hebben van de huidige situatie. 

Directeur van ’t Slot Hans Sonnemans sprak de genodigden toe en gaf toelichting op de gekozen locatie. Er is in samenwerking met de gemeente Veldhoven gekozen voor locatie t’ Oude Slot omdat de verwachting is dat “hier alles blijft zoals het is”. 

Initiatiefneemster Marieke Verbeek neemt aansluitend het woord en vertelt dat de inhoud van de capsule tot stand is gekomen met zeer veel verschillende partijen in Veldhoven. Op scholen zijn er lessen gevolgd over het verleden en heden van Veldhoven. In totaal heeft dit 120 tekeningen opgeleverd waarvan de 3 indrukwekkendste zijn toegevoegd aan de capsule. 

Om te helpen de capsule letterlijk en figuurlijk vorm te geven, heeft Marieke alles in thema’s onderverdeeld; speelgoedwinkels hebben populaire spelletjes gedeeld, er is een toilettas met spullen die wij in 2021 gebruiken, kunstenaars hebben hun werk gedoneerd. De gemeente Veldhoven heeft namens het College van Burgemeester en Wethouders een brief gericht aan de collega’s in 2121 geschreven. 

Tijdens de toespraken is ter plekke de capsule, in de vorm van een trolleykoffer, dicht gelast en klaar gemaakt om in de grond te laten zakken. Met het neer laten van de tijdcapsule is tegelijkertijd de tentoonstelling “Veldhoven 100 jaar” in het ’t Slot geopend, te bezoeken tot en met 5 december.