woensdag 19 juni 2024
hoofdact van het festival
Afsluiting door Rowwen Hèze, @ foto Marvin Slaats, CityFest Veldhoven

Tweede CityFest: festival voor en door Veldhovenaren

Weer of geen weer, de tweede editie van CityFest was opnieuw een groot feest. Het thema is verbinding en contacten stimuleren tussen de inwoners, zowel de mensen die hier al wonen als de nieuwkomers.

In het laatste weekend van september is het traditioneel een feest voor Veldhovenaren en mensen uit de omgeving. Het publiek is al jaren gewend om daar met mooi weer van te genieten. Die steun van boven bleef dit keer uit, maar ondanks de soms hevige regenval, was de tweede editie van CityFest opnieuw een mooi evenement.

Opvolger
Has Verouden is voorzitter van het bestuur dat verantwoordelijk is voor het festival. “De omvang van zo’n evenement is toch wel pittig, dus ook dit keer was het erg spannend voor ons. Iedereen kent Cult & Tumult en wij moeten daar een opvolger van maken. Vorig jaar is dat goed gelukt en ook dit jaar zijn we trots dat het nu al fantastisch staat,” aldus Verouden. Het bestuur bracht dagelijks ongeveer 50 vrijwilligers op de been om mee te helpen met opbouwen, de catering en de logistiek.

zangeres Maan
Zangeres Maan op zaterdagavond

Programma
Optredens waren er volop, die ondanks de regen gelukkig veel publiek trokken. Er was de rockband PYRO, zangeres Maan en als afsluitende hoofdact Rowwen Hèze. In de bibliotheek was een druk programma en bij het museum ‘t Oude Slot waren tal van hightec snufjes van ASML te bewonderen. Voor een impressie bekijk hier de video reportage van Omroep Brabant TV.

Op de foto, het bestuur (vlnr) Hein Wagemans, Perry Kemp, Bas van Dijk, Has Verouden en Pascal Mariën.

bestuur
@ Foto Evert Geurts

Gratis
Opnieuw was de toegang gratis. “Dat is enorm belangrijk,” zegt Verouden, “CityFest is een evenement voor en door Veldhovenaren. We krijgen hierna nog één jaar een beetje extra van de gemeente bovenop het standaard subsidiebedrag, maar we zijn afhankelijk van bedrijven die iets terug willen doen voor de omgeving. Grote bedrijven zorgen voor een soort buffer, maar we zoeken ook steeds nieuwe bedrijven.” De organisatie prijst zich dan ook gelukkig voor de sponsoring door SIMAC, ASML, Albert Heijn ’t Look, Mira en Rapportstraat, winkeliersvereniging Citycentrum, Rabobank en de gemeente.

Het bestuur kreeg ter elfder uren een spontaan idee om volgend jaar grote namen naar CityFest te lokken. Op de website van de evenement (en de app) is daarvoor een crowdfunding gestart. Wie een kleine bijdrage wil inleggen, kan hier zijn steun betuigen.