donderdag 25 juli 2024
Prijsuitreiking
De uitreiking van de Cultuurprijs Veldhoven 2019, de zesde in de reeks.

Johan Sanders (Meer Vreugde Kern) ontvangt Cultuurprijs

Centrum – Johan Sanders is voorzitter en acteur van toneelvereniging Meer Vreugde Kern. Zondag ontving hij de Cultuurprijs Veldhoven 2019.

Wethouder Hans van de Looij reikte afgelopen zondag de Veldhovense Cultuurprijs 2019 uit. Dat gebeurde ‘s middags tijdens Cityfest op het hoofdpodium op het Meiveld.

‘Johan is in Veldhoven een zeer geliefd, ervaren en veelzijdig podiumkunstenaar’, zo staat te lezen in het juryrapport. Hij zit 40 jaar in het vak en speelt de meest uiteenlopende rollen in de voorstellingen van Meer Vreugde Kern. ‘Het is een ontzettend grote eer, voor het eerst krijgt een amateur deze grote prijs, daar ben ik echt heel blij mee’, aldus Sanders.

Johan Sanders, wethouder en juryleden

De Veldhovense Cultuurprijs is een initiatief van Museum ’t Oude Slot en werd in 2014 voor het eerst uitgereikt. De prijs is bestemd voor professionele kunstenaars, groepen of kunst- en cultuurinstellingen. Ook veelbelovende jonge talenten en bekende kunstenaars uit de regio komen in aanmerking.

Cultuur is meer dan muziek maken of toneel spelen. De gedachte achter de prijs is dat cultuur volop bijdraagt aan een goed woon/werkklimaat voor de samenleving. Daarmee is deze prijs een beloning voor het ontwikkelen van eigen, uniek talent en een culturele promotor van Veldhoven en De Kempen.

De prijs is een bronzen penning, ontworpen door de Veldhovense kunstenaar Jan Dams. Eerdere winnaars zijn: Bertus Borgers (2014), Studio Giftig (2015), Norbert van Onna (2016) Henrieke Goorhuis (2017) en Hanneke Hielkema (2018).

De jury bestaat uit de directies van de vier Veldhovense culturele instellingen.Jack Gooyaers (Art4U), Sjoert Bossers (Theater De Schalm), Dorine Prinsen (Bibliotheek Veldhoven) en Hans Sonnemans (Museum ’t Oude Slot).