dinsdag 21 mei 2024
Koninklijke onderscheiding vrijwillige brandweer
Burgemeester, Herman Keijsers, Twan Smets, John van Rhee, Theo Hendriks , Willem Smits, Rob Iding, Martin Schlaghecke, Wilbert Timmermans, Johan Dekker en Henry Waterschoot

Uitreiking tien Koninklijke Onderscheidingen

Centrum – Tien Koninklijke onderscheidingen werden donderdag opgespeld op leden van de vrijwillige brandweer van het korps Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.

Burgemeester Marcel Delhez mocht de plichtpleging doen. De vrijwilligers waren naar de raadzaal gelokt onder het mom van een brandweeroefening. In vol ornaat kwamen de tien met materieel en in uniform ter plaatse aan. In een rijtje kwamen ze geblindoekt de zaal binnen, waar het muisstil was. Na een seintje gingen de blinddoeken af en waren ze totaal verrast bij het zien van hun familieleden.

Aan het begin van de avond was de familie al onthaald in de burgerhal. Rond acht uur viel de brandweer binnen voor de ‘oefening’. Alle brandweerlieden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. De gedecoreerden kregen de onderscheiding waarna ze trots voor de fotograaf op de foto gingen. De avond werd afgesloten met een receptie.

De onderscheidingen

Deze vrijwilligers ontvingen een lintje:
Willem Smits (49) 24 jaar lid
Herman Keijsers (55) 33 jaar lid
Rob Iding (44) 21 jaar lid
Henry Waterschoot (56) 26 jaar lid
Wilbert Timmermans (46) 23 jaar lid
Twan Smets (49) 28 jaar lid
Martin Schlaghecke (46) 24 jaar lid
John van Rhee (47) 21 jaar lid
Theo Hendriks (57) 30 jaar lid
Johan Dekker (55) 25 jaar lid.

Helaas komt per 1 januari een eind aan het decoreren van vrijwilligers van de brandweer die 20 jaar in dienst zijn geweest. Het koninklijke eerbetoon voor het jarenlang dag en nacht klaarstaan houdt op te bestaan. De Kanselarij der Nederlandse Orden, die de lintjes goedkeurt, vindt dat gelet op de ‘ruime financiële vergoeding’ het brandweerwerk geen vrijwilligerswerk is. In werkelijkheid gaat het om een onkostenvergoeding van zo’n 2.000 -3.000 euro. Zowel brandweer als gemeentebestuur zijn zeer teleurgesteld maar moeten zich bij de verandering neerleggen.