dinsdag 18 juni 2024
De ondernemerstrofee blijft. Organisatie verhuist. @Foto L-Mount Media

Veldhoven Verbindt reikt voortaan Ondernemerstrofee uit

Veldhoven – De Stichting Veldhovense Ondernemerstrofee stopt ermee. De stichting en grondlegger Theo Vinken vinden het tijd voor vernieuwing. De trofee werd de laatste jaren al uitgereikt tijdens het evenement de Kracht van Veldhoven van Veldhoven Verbindt. Diezelfde club adopteert de trofee nu liefdevol.

Voorzitter Martine Paulusse: ‘Toen de stichting aankondigde te stoppen vonden wij – en ik denk met ons alle ondernemers in Veldhoven -dat het zonde zou zijn als de prijs verloren zou gaan. Het is een waardevolle trofee die in Veldhoven niet mag ontbreken. Toen wij recent met de besturen van alle bij Veldhoven Verbindt aangesloten netwerk-, service en ondernemersverenigingen bij elkaar kwamen, stemde iedereen unaniem voor adoptie van de trofee. Het is nog vers van de pers dus hoe we het precies aanpakken, moeten we nog bespreken. Het allerbelangrijkste is dat de trofee en de veelbelovend ondernemer van het jaar behouden blijven en dat we elk jaar een ondernemer in het zonnetje kunnen zetten. Gelukkig heeft Theo toegezegd ons met zijn expertise te helpen als dat nodig is.’

Theo Vinken (foto, rechts) riep de Ondernemerstrofee 26 jaar geleden in het leven als toenmalig directeur van Rabobank Veldhoven. ‘In Veldhoven was het niet zo gebruikelijk dat bouwactiviteiten door mensen van buiten werden gedaan, zeker in de woningbouwontwikkeling. Chris van Kasteren was daar bijvoorbeeld een groot voorstander van.’ Dat bracht Vinken op het idee om het ondernemerschap in Veldhoven in the picture te zetten en daarmee ook ledenvergadering van de bank aantrekkelijk te maken. ‘De ledenvergadering was tot die tijd met een man of 12 in de kamer van de directeur, dat was wel goedkoop, maar dat was ook het enige voordeel. Winnaars hoefden geen klant bij de bank te zijn. Het moest geen Rabo-verkiezing worden.’

De allereerste winnaar was Eric van Schagen. Volgens Vinken een schoolvoorbeeld van iemand die in aanmerking kwam voor de trofee. ‘We kregen ook best wel wat publiciteit.’ In de tussenliggende jaren waren er opvallende en minder opvallende winnaars. Zo zaten er naast bekende ondernemers als André van Reijen en John van Doormalen, ook een rector van het Sondervick College en een bestuurder van Severinus bij. Vinken: ‘Alle winnaars verdienen de trofee.’ Een belangrijk criterium voor de jury was altijd de maatschappelijke betrokkenheid van ondernemers. Vinken zelf maakte bewust geen onderdeel uit van die jury.

Louis Groenen was dit jaar de 25e winnaar na een uitgestelde uitreiking vanwege de coronamaatregelen. Veelbelovend Ondernemer van het Jaar werden Geert van Loon en Marly de Crom, na Studio Giftig in 2019. De Veelbelovend Ondernemer van het Jaar ontstond uit de samenwerking tussen de Stichting Ondernemerstrofee en Veldhoven Verbindt.