dinsdag 18 juni 2024
Tanja Sleddens (links) en Martine Paulusse (rechts)

Veldhovense ondernemer 15 jaar baas in werkplekopleiden

Veldhoven – In Veldhoven liggen de wortels van het bedrijf dat uniek is in werkplekopleiden in de levensmiddelenindustrie. Martine Paulusse startte 15 jaar geleden als ZZP-er. Het gat in de markt? Werknemers expert maken op hun werkplek, waardoor zij met plezier hun werk doen. De beste producten rollen dan van de lijn. Twee jaar gelden is de Bergeijkse Tanja Sleddens mede-aandeelhouder geworden. Het bedrijf is nu een BV. Danone-Nutricia, Zeelandia, HAK, maar ook Oktober en Maxima Medisch Centrum zijn klant.

Werkplekopleidingen vinden plaats in de fabriek terwijl de medewerkers gewoon aan het werk zijn. ‘We zetten de mensen niet in de klas, maar laten ze leren tegelijk met wat ze het liefste doen, op de vertrouwde werkplek met hun werk bezig zijn’, zegt Martine (foto, rechts). Elke opleiding bestaat uit meerdere modules. ‘Dat zijn behapbare stukken zodat medewerkers in eigen tempo zich kunnen bekwamen. Als zij zelf vinden dat ze het snappen, is er een mentor collega die een toets afneemt. Heeft iemand alle modules afgerond, dan is de opleiding klaar en is hij expert in zijn werk.’

Werkplekopleiden is de moderne manier van de ervaren collega die de nieuwe medewerker inleert. ‘Alleen wil je als bedrijf niet afhankelijk zijn van één of twee ervaren collega’s die alles weten. Die kennis is van het bedrijf en moet daar blijven’, vult Tanja aan. ‘Wij zetten die kennis om in een opleiding en zorgen ervoor dat nieuwe medewerkers zoals bijvoorbeeld seizoenarbeiders snel en goed aan het werk kunnen.’

Niet onbelangrijk, ook de fabrieksdirecteur spint garen bij werkplekopleiden. Kennis van het product blijft in de fabriek, ook als de meest ervaren mensen met pensioen gaan. Digitaal leren is mede door Corona toegevoegd aan de opleiding. Deelnemers kunnen instructiefilmpjes bekijken en zelftoetsen afnemen. En het geheim van de smid? ‘We vragen elk bedrijf een aantal mentoren aan te wijzen. Zij gaan wel een keer in een klasje. De mentoren zijn vaak de meest ervaren collega’s. In het werk zijn ze zowel de vraagbaak als de examinatoren. Daar hebben de collega’s geen schrik van, lukt het niet dan mag het gewoon nog een keer over,’ aldus Martine.

Het jubileum viert Paulusse Bedrijfsopleidingen op vrijdag 24 juni samen met haar klanten op de Food Tech Brainport in Helmond.