woensdag 24 april 2024

Vuurwerk in december, wat mag wel en niet?

Veldhoven – Net als vorig jaar geldt ook dit jaar een tijdelijk algeheel vuurwerkverbod. Alleen het kindervuurwerk uit de categorie F1 mag afgestoken worden. Maar hoe zit het met de harde knallen die nu al gehoord worden? Dat is waarschijnlijk illegaal. Dit jaar heeft de politie al meer illegaal vuurwerk in beslag genomen dan afgelopen jaar.

In 2020 was er ook al een tijdelijk vuurwerkverbod. Het verbod draagt aantoonbaar bij aan de beperking van de druk op de zorg. Dus is alleen het consumentenvuurwerk dat valt in de categorie F1 toegestaan. Dit vuurwerk mag het heel het jaar door verkocht en afgestoken worden vanaf 12 jaar. Onder dit zogeheten fop-, scherts- of kindervuurwerk vallen onder andere kleine sterretjes, knetterballen, ijsfonteintjes en knalerwten.

Als u vermoedt dat ergens (illegaal) vuurwerk wordt verhandeld, wil de politie dat graag weten. Dat kan via 0900-8844 of digitaal. Liever anoniem blijven, bel dan 0800-7000. Is er acuut gevaar, bel dan onmiddellijk 112.

De politie speurt online intensief naar kopers en verkopers van illegaal vuurwerk. Verkopers en kopers worden waar mogelijk strafrechtelijk aangepakt. Daarnaast werkt de politie samen met de gemeente bij gevaarlijke situaties met illegaal vuurwerk in bijvoorbeeld woningen. De gemeente kan dan ingrijpen door bijvoorbeeld het sluiten van een woning. De politie voert veel (grens)controles uit, inclusief op hoofd- en binnenwegen in Nederland en in het buitenland. Dit gebeurt samen met de Inspectie Leefomgeving en Transport en het Openbaar Ministerie.