zondag 25 februari 2024
illustratie column Veldhovens vermogen

Wat is ASML eigenlijk waard?

Afgelopen dinsdag ging de aandelenkoers van ASML door € 600,–. Wederom een mijlpaal zoals er de laatste jaren al veel beslecht zijn. Wat te denken van de voortdurende uitbouw van het gebied ingeklemd tussen de Kempenbaan en de A67. Imposante kantoren en fabrieken bepalen het beeld aan De Run.

De halfgeleiderindustrie kan niet zonder ASML. Voor het maken van chips worden ingenieuze machines zoals steppers en scanners gebruikt. Met name producenten van chips zoals TSMC, Intel en Samsung investeren vele miljarden om hun productieproces up to date te houden. De machines van ASML zijn onmisbaar voor de chipmakers door hun superieure techniek. Niet voor niets wordt ASML door vriend en vijand als de onbetwiste marktleider gezien.

Wie werken er eigenlijk bij ASML?

Sinds de oprichting in 1984 is het bedrijf enorm gegroeid. Dit komt natuurlijk ook tot uiting in het aantal medewerkers. Ruim 28.000 mensen (85 % man en 15 % vrouw) met 120 verschillende nationaliteiten staan op de loonlijst. De ruim 60 locaties zijn verspreid over 16 landen.

Wat is ASML eigenlijk waard?

Als we de beurswaarde van ASML meten door het uitstaande aandelen met de beurskoers van € 600,– te vermenigvuldigen, dan komen we uit op € 250.000.000.000 oftewel 250 miljard. Het aantal aandelen dat uitstaat kan gedurende de tijd fors meer of minder worden. In geval van ASML zal het waarschijnlijk minder worden. Het bedrijf houdt veel middelen over en koopt hiervan eigen aandelen in. Een gedeelte van de aandelen wordt gebruikt om verplichtingen aan het personeel (personeelsopties) af te dekken. Het grootste gedeelte van de aandelen wordt echter ingetrokken. Hierdoor zal de toekomstige winst over minder aandeelhouders verdeeld hoeven te worden.

Betekenis van ASML in de AEX.

In Nederland is de AEX Index de belangrijkste beursindex. Het  geeft een beeld weer van de koersontwikkeling van de 25 aandelen met de grootste marktkapitalisatie op de Amsterdamse effectenbeurs. Uit het gewogen gemiddelde van de koersen van deze aandelen wordt de stand van de AEX berekend. Momenteel staat deze rond de 730 punten. Jarenlang was Royal Dutch Shell (RDS) de ongekroonde koning van de index. Maar die rol heeft ASML overgenomen. Unilever staat op plaats 2 gevolgd door RDS, Adyen en Philips. Deze 5 bedrijven bepalen voor ruim de helft de richting van de AEX.

Beurswaarde in perspectief

In 2020 maakte ASML een nettowinst van circa 3,5 miljard euro op een omzet van 14 miljard euro. Gemiddeld werd elke (werk)dag een slordige 15 miljoen euro verdiend.

In beleggingsland wordt vaak gesproken over FAANG aandelen. Hiermee worden Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google bedoeld. Deze tech bedrijven waarbij Microsoft niet kan ontbreken, zijn qua beurswaarde echter nog een maatje te groot voor ASML. Vorige maand waren zowel Apple als Microsoft op de beurs zelfs 2 biljoen dollar (1700 miljard euro) waard. En ASML ondervindt op dit vlak ook steeds meer ‘concurrentie’ van Chinese grootmachten als Tencent, JD.com en Alibaba.

De rol van ASML in de samenleving

Vroeger was Philips een bepalend bedrijf in de regio. Nu heeft ASML deze rol grotendeels overgenomen. Naast de ruimtelijke invulling van de omgeving is het bedrijf ook erg belangrijk voor de werkgelegenheid. Veel werk wordt uitbesteed aan bedrijven in de regio. Betrokkenheid, elkaar iets gunnen en meedenken leidt dan vaak tot een jarenlange samenwerking. Niet voor niets dat ASML een voortrekkersrol heeft in de verdere ontwikkeling van Brainport Eindhoven.

– – – – – – – – – – –

Bas Simons en Pim Lavrijsen zijn adviseurs in vermogen en beleggen. Beiden zijn partners in HIP Capital.

Pim LavrijsenPim woont samen met zijn vrouw Gidy en hun drie kinderen in Bladel. Hij is een geboren en getogen Brabander. Pim heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Als specialist kan Pim bouwen op 25 jaar beleggingservaring, opgedaan bij verschillende Rabobanken in het zuiden van ons land.

 

Bas SimonsBas is opgegroeid in Apeldoorn en heeft economie gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Samen met zijn vrouw Edith en hun vier kinderen woont hij in Loon op Zand. Bas is vrijwel zijn hele carrière actief als zelfstandig ondernemer binnen de financiële dienstverlening en heeft in die tijd veel ervaring opgebouwd in het adviseren van klanten bij uiteenlopende vraagstukken.