Veldhoven – Korfbalvereniging SDO bestaat op 1 augustus 75 jaar. Het gemengd korfballen leidde tot verschillende huwelijken. Inmiddels korfballen er al 3 generaties op de velden aan de Rapportstraat. De kleine 300 leden hebben een mooi jubileumprogramma in het vooruitzicht.
Als Nico Broekhuysen in 1902 niet naar het Zweedse plaatsje Nääs was gegaan, had SDO wellicht nooit bestaan. De Amsterdamse onderwijzer was in het Zweedse plaatsje voor een handenarbeidcursus. Hij kwam er ook in aanraking met het spel ringboll. Het spel werd door jongens en meisjes gespeeld. Het veld was verdeeld in 3 vakken waar de jongens en meisjes niet uit mochten. Ze moesten proberen om een bal door een ring te gooien die aan een 3 meter hoge paal bevestigd was. Broekhuysen introduceerde een variant van het spel in ons land en in 1903 werd hij voorzitter van de Nederlandse Korfbal Bond. Korfbal werd vrijwel direct een populaire sport, maar vanwege het gemengd spelen niet door iedereen omarmt. ‘De katholieke geestelijkheid was niet zo gecharmeerd van gemengd korfballen’, herinnert Joop Alferink (84) zich nog goed. De Veldhovenaar was vanaf de oprichting van SDO op 1 augustus 1946 lid van de club. Die heette bij de oprichting nog HMV (Het Moet Vooruit) maar 5 jaar later werd dat veranderd in SDO (Sterk Door Oefening).
Charme
Het gemengde karakter noemt Alferink juist de charme van korfbal. ‘En ook de gezelligheid die er omheen hangt. Tot medio jaren 90 heb ik nog actief gespeeld in een veteranenteam. Door blessures moest ik er helaas mee stoppen. Met een aantal leeftijdsgenoten ben ik nog enige tijd recreatief doorgegaan.’ Ook zijn echtgenote speelde jarenlang voor SDO. ‘Zij heeft het nog langer volgehouden dan ik.’
75 jaar gemengd korfballen betekent ook het ontstaan van veel SDO-stelletjes. ‘Er zijn meerdere huwelijken tussen SDO-leden ontstaan. Ook kinderen ervan zien we terug als lid tot soms wel 3 generaties’, weet Joeri Bosch (42), de huidige voorzitter. Enkele jaren voordat hij lid van de club werd, voltrok zich een grote verandering binnen het korfbal. In 1991 werd het veld teruggebracht van 3 naar 2 vakken. ‘Het veld was eerst 30 bij 90 meter. Een verdedigingsvak, middenvak en aanvalsvak. Om de attractiviteit van het spel te verhogen, verdween het middenvak en werd de afmeting van het veld teruggebracht naar 30 bij 60 meter’, legt de voorzitter uit. Maar daarbij bleef het niet. ‘Sinds enkele jaren spelen we op een veld van 20 bij 40 meter, zoals het in de zaal altijd al was. Vanaf 2026 wordt dit overal verplicht. Ook is vanaf dat jaar het spelen op kunstgras verplicht’, weet Bosch.
Creatief plannen
De club begon in 1946 op een zandvlakte op Heers om na een aantal omzwervingen op de huidige locatie aan de Rapportstraat uit te komen. Sinds 11 jaar beschikt de club er over een kunstgrasveld van 30 bij 60 meter. Eén veld is te weinig om de kleine 300 leden sportief aan hun trekken te laten komen. Daarom wordt ook het grasveld achter het kunstgrasveld ingezet. Omdat steeds meer seniorenteams hun wedstrijden niet meer op de zondag willen spelen, moet de club de wedstrijden heel creatief plannen. Bosch: ‘We zijn nu samen met volleybalvereniging Nuvoc aan het kijken naar een multifunctionele accommodatie op ons terrein. We willen graag 3 kunstgrasvelden en een beachcourt waarop zowel volleybal, korfbal, voetbal en frishbee in het zand kunnen plaatsvinden.’
Jubileum
Het 75-jarig jubileum wordt natuurlijk gevierd voor zover de coronamaatregelen dat toelaten. Om dit financieel mogelijk te maken zijn onder meer paaseieren verkocht, een statiegeldactie en loterij gehouden en is een jubileumbier gebrouwen. Op zaterdag 11 september staat een groot feest voor de leden op de planning. Op zondag 12 september zijn er wedstrijden tussen teams bestaande uit oud-leden en leden. SDO haalt op 28 september het nationale korfbalteam naar Veldhoven. Dat speelt dan op de Kempen Campus een wedstrijd tegen een nog nader te bepalen tegenstander. Verder staan er nog uitjes naar een pretpark, Street Jump en zwembad op de rol. Vóór de zomervakantie van 2022 is er nog een grote reünie.