zondag 14 juli 2024
Ton Sliphorst start een onderzoek naar de leefomstandigheden van Veldhovenaren tussen 1780 en 1840.

Onderzoek naar leefomstandigheden Veldhovenaren vroeger

Veldhoven- Het project Verbonden Levenslopen dat Veldhovenaar en voormalig Sondervick-docent Ton Sliphorst eerder in Den Bosch uitvoerde, gaat hij ook in Veldhoven uitvoeren. Sliphorst promoveerde in 2020 aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op een onderzoek naar de persoonlijke levensomstandigheden van een deel van de Bosschenaren tussen 1814 en 1903. In Veldhoven wil hij dit onderzoek herhalen, in samenwerking met Erfgoedhuis Veldhoven. Hij maakt hierbij gebruik van genealogische bestanden van twee Veldhovenaren.

Wetenschappelijk uitzonderlijk

Samen met een projectteam van Erfgoedhuis Veldhoven zoekt hij als postdoc vrijwilligers die samen met hen een computerbestand maken om meer zicht te krijgen op de levensomstandigheden van de Veldhovenaren in het verleden. Om te beginnen met de periode 1780-1840, die geleidelijk aan verlengd zou kunnen worden naar 1650-1920, wat wetenschappelijk gezien uitzonderlijk zou zijn. Het onderzoek wordt opgebouwd rond de genealogische bestanden van Tiny Leijten (Oerle 1765-1921, 13.670 personen) en Ad van Run (Veldhoven, Meerveldhoven, Zeelst en andere gemeenten ±1650-1920, 252.034 personen).

Eerder onderzoek

Sliphorsts eerdere onderzoek bracht onder meer in beeld welke beroepen mensen hadden en hoe oud ze werden, maar ook op welke leeftijd men trouwde en hoeveel kinderen de moeders kregen. Duidelijk werd dat ondanks de aanwezigheid van een ziekenhuis en goed opgeleide vroedvrouwen, een kind tot 1900 bij de geboorte gemiddeld niet meer dan 2/3e kans had om een leeftijd van tien jaar te halen. Daarbij waren de verschillen tussen de gezinnen in de hoofdstraat en die in de stegen dramatisch te noemen. De bedoeling is om dit soort gegevens ook voor Veldhoven in beeld te krijgen.

Meer informatie en aanmelden

Wie meer wil weten over het onderzoek of zich wel aanmelden als vrijwilliger kan contact opnemen met Erfgoedhuis Veldhoven via info@erfgoedhuisveldhoven.nl.