maandag 2 december 2024
illustratie column Veldhovens vermogen

Denk ook eens aan beleggen in vastgoed

Veel klanten geven aan naast een effectenportefeuille ook te willen beleggen in vastgoed. Belangrijke redenen daarvoor zijn de zekere huurinkomsten en verwachte prijsstijging van onroerend goed.  Er wordt erg veel reclame gemaakt voor beleggen in vastgoed. Is dit een interessant manier van beleggen?

Wat is er gaande in de vastgoedwereld?

De laatste maanden is het woningtekort regelmatig onderwerp van gesprek. De prijzen van bestaande woningen en bedrijfsvastgoed blijven maar stijgen, maar het aanbod schiet tekort. In de ‘keten’ zijn diverse partijen actief met elk hun eigen rol. Of je nu woningzoeker, bouwer, makelaar, taxateur of huisjesmelker bent, iedereen heeft een eigen belang in het gehele proces.

Banken zijn van oudsher actief op deze markten als hypotheekverstrekker. Deze rol is hen op het lijf geschreven. Spaarders zetten hun geld op een rekening en banken lenen dit vervolgens uit aan particuliere en bedrijfsmatige kopers. De bank wil uiteraard het geld ooit terug zien en dit wordt geregeld met een hypothecaire geldlening. Dit systeem heeft jarenlang prima gefunctioneerd, maar kwam toch onder enorme druk te staan.

Wat ging er ook alweer aan vooraf?

In het najaar van 2008 bereikte de kredietcrisis of bankencrisis haar hoogtepunt. Banken verkochten hun ‘slechtste’ leningen aan beleggers. Door dalende huizenprijzen werden deze als veilig bekend staande obligaties in rap tempo minder waard, waardoor financiële instellingen in de problemen kwamen en elkaar niet meer vertrouwden. De markt tussen banken onderling (interbancaire geldmarkt) functioneerde niet meer. De overheid zag zich genoodzaakt om leningen op te kopen en/of garanties af te geven waardoor de geldmarkt weer ging functioneren. Om het essentiële vertrouwen in het financiële systeem te behouden, pompten centrale banken over de hele wereld geld in de banken. Beleggers kregen steeds minder vertrouwen in de overheidsfinanciën, denk maar aan de kranten die in 2010 vol stonden over Griekenland.
Uiteindelijk hebben de centrale banken van onder andere Europa (ECB), Japan, het Verenigd Koninkrijk (Bank of England) en de VS (FED) met ongekende bedragen leningen opgekocht. Hierdoor daalde de rente fors en keerde het vertrouwen van beleggers weer langzaam terug. Wat de uiteindelijke gevolgen van deze gigantische ingrepen zullen zijn, is voer voor economen.

Wat is beleggen in vastgoed financieringen?

Steeds meer partijen worden actief op deze markt. Feitelijk neemt een belegger de rol van de bank over. Dit heeft gedeeltelijk te maken met strengere wet- en regelgeving voor banken. Nieuwe fintech bedrijven bouwen een platform en brengen kapitaalverschaffers en leners bij elkaar.
Voor beleggers interessant om op deze wijze inkomsten uit het vermogen te halen. Rentepercentages tussen de 5,0 % en 6,5 % zijn momenteel reëel. Het risico wordt beperkt door het 1e recht op hypotheek. Dit biedt het recht om bij wanbetalingen het zakelijk vastgoed te verkopen om zo toch het uitgeleende geld terug te krijgen. Wel dien je als belegger rekening te houden met een looptijd van een jaar of 10. Ook wordt er vaak een instapvergoeding van circa 2 % in rekening gebracht. Ten slotte heeft de lener het recht eerder af te lossen. Hierdoor is er dus minder tijd om de bij aanvang gemaakte kosten over de oorspronkelijke looptijd te verdelen.
Voor de lenende ondernemer kan deze financieringsvorm interessant zijn vanwege de vaak korte doorlooptijden. Het zakelijke vastgoed met overwaarde is het belangrijkste criterium bij het al dan niet doorgaan van de transactie. In veel gevallen heeft de ondernemer al binnen enkele weken de gewenste financiering op de rekening staan. En kan hij of zij weer gaan ondernemen.

– – – – – – – – – – –

Bas Simons en Pim Lavrijsen zijn adviseurs in vermogen en beleggen. Beiden zijn partners in HIP Capital.

Pim LavrijsenPim woont samen met zijn vrouw Gidy en hun drie kinderen in Bladel. Hij is een geboren en getogen Brabander. Pim heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Als specialist kan Pim bouwen op 25 jaar beleggingservaring, opgedaan bij verschillende Rabobanken in het zuiden van ons land.

 

Bas SimonsBas is opgegroeid in Apeldoorn en heeft economie gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Samen met zijn vrouw Edith en hun vier kinderen woont hij in Loon op Zand. Bas is vrijwel zijn hele carrière actief als zelfstandig ondernemer binnen de financiële dienstverlening en heeft in die tijd veel ervaring opgebouwd in het adviseren van klanten bij uiteenlopende vraagstukken.