donderdag 29 februari 2024
Foto: Hennie Hol bij de producten die in zijn winkel op dit moment het meest populair zijn.

Wat koopt de Sint in de Veldhovense speelgoedwinkels?

Veldhoven – De Sint is weer in het land en dat betekent dat de tijd om cadeaus te kopen weer is aangebroken. Bij Omroep Veldhoven zijn we benieuwd wat er dit jaar bovenaan de verlanglijstjes van de kinderen prijkt én of dat speelgoed nog te verkrijgen is nu er sprake is van leveringsproblemen.

Hennie Hol van Speelgoedwinkel Veldhoven in de Kromstraat en Mark Schoones van Intertoys in het Citycentrum Veldhoven laten hun licht schijnen op het onderwerp. Beide ondernemers werken al jarenlang in de speelgoedbranche, Mark Schoones is de derde generatie uit een familie die al 50 jaar in het speelgoed zit en ook Hennie Hol groeide op met de speelgoedbranche. Hennie Hol: ‘Het contact met de mensen en de veelzijdigheid maken dit werk zo leuk plus het feit dat je altijd blije kinderen in de winkel hebt. Op de keren na dat ze iets niet krijgen dat ze willen dan’, lacht de ondernemer.

Spelletjes spelen

Bij allebei maken de spellen deel uit van de top 5. Volgens Hennie Hol een trend die je al langer ziet. Mark Schoones: ‘Iets wat door corona alleen nog maar versterkt werd. Door al dat thuiswerken gingen mensen meer spelletjes spelen en puzzel maken.’ Hennie Hol heeft 2100 verschillende spellen in de zaak en de belangstelling is heel divers. Populaire spellen bij Schoones in de winkel zijn onder andere Kezen, Ticket to ride en 30 seconds. Mark Schoones: ‘Niet alleen kinderen komen voor de spellen, maar ook volwassenen. Dat geldt ook voor de Pokémonkaartjes. Ik denk dat die nu populair zijn door influencers zoals Enzo Knol en Dutch Performante die vertellen dat de kaartjes heel veel waard zijn.’

Leveringsproblemen

Hennie Hol heeft, evenals als Schoones niet heel veel last van leveringsproblemen, op enkele uitzonderingen na. ‘Ik ben er vroeg ingesprongen. Ik had toevallig voor de zomer al goed ingekocht.  Dat is mijn geluk want nu zijn sommige artikelen niet leverbaar, zoals Pokémon en bepaalde spellen hebben 12 tot 16 weken levertijd. Gelukkig heb ik wel Pokémonkaartjes.’ Mark Schoones: ‘De leveringsgraad is bij ons eigenlijk nog nooit zo hoog geweest als nu. Pokémon is wel drama op dit moment. Nu heb ik even niks, maar ik krijg wel regelmatig leveringen van Pokémon bij de vracht van Intertoys. V-Tech heeft wel leveringsproblemen, dat komt omdat daar chips in zitten. En ook Baby Born, omdat dat van een bepaald materiaal is gemaakt wat nu schaars is’, vertelt Mark Schoones.

Trends

Hoe weten de ondernemers nu wat ze in moeten kopen? Hennie Hol: ‘De ontwikkelingen in de branche gaan heel hard. Het is ook gokken. Het ene artikel loopt heel hard en het andere niet. Een rage begint in een keer en kan ook in een keer weer afgelopen zijn. En het kan goed zijn dat een artikel dat nu niet goed loopt over een jaar ineens heel populair wordt. Maar de ervaring helpt je wel een beetje feeling te krijgen voor wat populair wordt en wat niet.’ Mark Schoones: ‘Wij gaan altijd naar een vakbeurs, maar die is al twee jaar niet doorgegaan. Dit jaar was hij wel online, dus dan heb je toch een beetje een beeld van het nieuwe speelgoed.’

Top 5 Speelgoedwinkel Veldhoven

  1. TOPmodel
  2. Schleich
  3. Spellen
  4. Puzzels
  5. Knutselspullen

Favoriete speelgoed van de eigenaar: Catan en Kimble twist

Top 5 Intertoys Veldhoven

  1. Pokémon
  2. Lego
  3. Bordspellen
  4. LOL
  5. Rainbow high

Favoriete speelgoed van de eigenaar: Lego (en dan vooral de voertuigen)