dinsdag 16 juli 2024
Een C-130 Hercules stijgt op vanaf vliegbasis Eindhoven - Foto: Ministerie van Defensie

Laagvliegend transportvliegtuig tijdens oefening Tech Bull

Welschap – Van 29 november tot en met 17 december houdt de Koninklijke Luchtmacht de oefening Tech Bull. Vanaf Vliegbasis Eindhoven vliegt een  C-130 Hercules transportvliegtuig op lage hoogte trainingsvluchten uit boven een deel van Nederland. Er is hierbij gekozen voor een groot laagvlieggebied, waar ook Veldhoven in ligt. Zo kunnen de gezagvoerders verschillende routes plannen en een spreiding van het geluid bewerkstelligen. Het vliegtuig vliegt op werkdagen tot uiterlijk 23:00 uur.  

De trainingsvluchten van het 336 squadron van de Koninklijke Luchtmacht zijn onderdeel van de oefening Tech Bull. De vliegtuigbemanning maakt tijdens de vluchten gebruik van nachtzichtapparatuur (Night Vision Googles) van het Cargo Delivery System, waarmee het mogelijk is vracht door middel van een parachute te droppen. Om  de vracht veilig op de daarvoor bestemde posities te laten neerkomen, is het noodzakelijk dat het betrokken vliegtuig voldoende laag kan vliegen. 

De trainingsvluchten zijn een voorbereiding op de uitzending naar Mali. Nederland ondersteunt de VN-missie Minusma met een C-130 Hercules. Hiervoor zijn 90 militairen uitgezonden naar Bamako, de hoofdstad van Mali. Het personeel dat sinds begin november al in het Afrikaanse land aanwezig is, wordt in het eerste kwartaal van 2022 afgelost door hun collega’s. De belangrijkste taak in Mali is het verzorgen van luchttransport van personen en vracht, waar ook (medische) evacuaties onder vallen.  

De C-130 is een viermotorig middelzwaar transportvliegtuig, dat geschikt is voor het droppen van personeel en materieel in gebieden waar geen vliegtuigen kunnen landen. Daarnaast is de C-130 in staat op te stijgen en te landen op onverharde vliegvelden. 

Meer informatie over de vliegbewegingen is HIER te vinden.