donderdag 28 maart 2024
Tamar Valkenier met haar kameel
Tamar Valkenier met haar kameel

Wereldreiziger Tamar Valkenier was bij Zoo Veldhoven

Veldhoven – 6 jaar geleden zat Tamar Valkenier met een gebroken voet thuis op de bank. ‘De seconden op de klok zag ik wegtikken. Ik vroeg me af: is dit het nou?’. Ze laat een carrière als recherchepsycholoog bij de politie voor wat die is en gaat op haar 28e jaar met ‘pensioen’. Sindsdien reist ze fulltime de wereld over. Woensdag was ze even bij Zoo Veldhoven om haar boek Fulltime avonturier te promoten.

Hersenen
Tamar Valkenier met kameel‘Eerst heb ik een jaar door Europa gefietst. Helemaal terug naar de basis. Ik sliep in een tentje in het bos en leerde veel over eetbare planten.’ Daarna volgde een tocht door de wildernis van Nieuw-Zeeland. Die deed ze samen met Miriam Lancewood, vergezeld van 2 geweren en een vishengel. ‘Ik ben vegetariër vanwege de bio-industrie. In Nieuw-Zeeland zijn veel dieren schadelijk voor de natuur. Ze zijn er geïntroduceerd door Europeanen en horen er niet thuis. Denk aan herten, geiten, opossums, ganzen, eenden en hazen. We aten er vlees als ontbijt, lunch en diner met af en toe wat bessen erbij. Dit vlees bevat veel meer voedingsstoffen. Zelfs de hersenen van het hert bakten we uit, die zijn heerlijk.’

Mongolië
Haar belangstelling voor oude culturen brengt haar In 2017 voor het eerst in Mongolië. ‘Ik wilde er precies leven zoals de nomaden dat doen.’ Met een kameel, paard en hond trekt ze zo’n 5 maanden door het land. De kameel droeg voor 5 maanden eten, het paard diende als vervoermiddel en de hond als beschermding tegen wolven en nachtelijk bezoek van nieuwsgierige mannen. ‘Ik raakte gefascineerd door het land. In de steppe is het land van iedereen en de dieren lopen er vrij rond.’ In koude nachten ligt de hond tegen haar aan voor extra warmte. 5 maanden kan ze zich niet douchen en wast ze zich bij open water. ‘Een keer zat ik 3 dagen zonder water. Plotseling liep mijn kameel weg. Die vond ik terug bij een klein beekje. De kameel heeft toen mijn leven gered.’ Mongolië noemt ze haar mooiste reis. Ze is er sindsdien nog 8 keer een maand of langer geweest.

Rendieren
Het afgelopen halfjaar vertoefde de geboren Haarlemse in Lapland. Ook trok ze al eens met een ezel door de woestijn in Jordanië. In september hoopt ze naar Siberië te gaan. ‘Daar wil ik mee migreren met de rendierhouders. Een maand wil ik met ze optrekken en dan mijn eigen rendieren kopen en daarmee zelf verder trekken.’ Overal waar ze komt doet ze haar best om de taal te leren. ‘Altijd ben ik vrij lang in een land. Ik spreek heel goed de ‘handen- en voetentaal’. Om contact te maken heb ik altijd ballonnen en een schaakspel bij me. De belangrijkste vaardigheid tijdens dit soort reizen is het maken van vrienden.’

Einstein
Momenteel toert ze een paar maanden door ons land om haar boek te promoten. In het boek ‘Fulltime avonturier’ beschrijft ze hoe ze vol overtuiging haar veilige en zekere bestaan opgeeft en de wereld in trekt. Een zoektocht naar de zin van het leven.
Ze startte haar voettocht onlangs in Venray waar ze haar kameel Einstein kocht. Onderweg maakt ze met Einstein tussenstops bij onder meer een ouderencentrum, BSO en dierenpark. ‘Einstein is pas 1 jaar. Iedereen wordt heel gelukkig van hem en hij geniet van alle aandacht. Straks geef ik hem een beter leven bij iemand die hem leuk vindt en waar hij met andere kamelen kan zijn.’ Dinsdag was het koppel in Oirschot, woensdag in Veldhoven en donderdag voerde de tocht naar Diessen.