dinsdag 18 juni 2024
illustratie column Veldhovens vermogen

Vermogen: lust, last of beide?

Hoe kom je aan vermogen ?
Van hard werken word je niet rijk is een bekende uitdrukking. Toch loont dit wel en zeker als eigenaar van een bedrijf. Uit de jaarlijkse lijst van rijken (Quote 500) komen veel mensen terug uit deze categorie. Vermogen is ook vaak verkregen door vererving. Een bekend voorbeeld hiervan is Charlene de Carvalho-Heineken die het aandelenpakket van haar vader Freddy Heineken in 2002 erfde.

Toeval kan ook een rol spelen
Veel mensen dromen ervan rijk te zijn. Hierop spelen loterijen in met absurd hoge prijzen. Een extreem voorbeeld hiervan is de kerstloterij in Spanje die ook wel El Gordo (De Dikke of De Vette) wordt genoemd. De hele dag word hier op nationale tv aandacht aan besteed. Van de lotenopbrengst van circa € 2,5 miljard wordt 70 % belastingvrij uitgekeerd. Mensen met een winnend lot zijn dan in eerste instantie ook helemaal door het dolle heen. De echte winnaar is overigens de overheid die elk jaar de overige 30 % incasseert.

Waarom willen mensen rijk zijn?
Dromen uit laten komen is de belangrijkste reden. Niet perse meer werken, kunnen doen waar je echt blij van wordt. Geen stress meer om de rekeningen te kunnen betalen. Ook andere motieven als aanzien en macht komen regelmatig voor.

Rentenieren
Iemand die kan leven van de inkomsten uit zijn of haar vermogen wordt een rentenier genoemd. Als het vermogen alleen op een spaarrekening staat is dit niet meer mogelijk. Sterker nog, dit kost geld omdat banken een negatieve rente rekenen.

Wat is dan wel mogelijk?
Naast sparen kun je beleggen in allerlei vermogenstitels. Crowdfunding, SPAC’s, vastgoed, crypto’s, edelmetalen, grondstoffen, aandelen, obligaties, kunst, wijn, oldtimers zijn allemaal mogelijk. Hierbij is het goed te bedenken dat elke mogelijkheid specifieke kenmerken en risico’s kent.

Wat past bij jou?
Als je door de bomen het bos niet meer ziet, is het goed om je te laten helpen. Vaak is het scheiden van hoofd- en bijzaken al moeilijk genoeg. Dus in plaats van je af te vragen of Philips of ASML goede aandelen zijn, is het veel belangrijker je af te vragen hoeveel je in aandelen wilt beleggen.

Kortom, concretiseer een doel en maak een persoonlijk plan. Dit geeft houvast. Vergeet niet om dit plan periodiek te toetsen en te kijken of het wenselijk is om hierin iets aan te passen.

Vermogen, realiseer je doelen
Wat ons betreft is het hebben van vermogen een lust. Probeer te achterhalen welke doelen het belangrijkste in je leven zijn. Vervolgens maak je een plan dat zowel realistisch als persoonlijk is. En dan komt het allerbelangrijkste: voer het uit !


Bas Simons en Pim Lavrijsen zijn adviseurs in vermogen en beleggen. Beiden zijn partners in HIP Capital.

Pim LavrijsenPim woont samen met zijn vrouw Gidy en hun drie kinderen in Bladel. Hij is een geboren en getogen Brabander. Pim heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Als specialist kan Pim bouwen op 25 jaar beleggingservaring, opgedaan bij verschillende Rabobanken in het zuiden van ons land.

Bas SimonsBas is opgegroeid in Apeldoorn en heeft economie gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Samen met zijn vrouw Edith en hun vier kinderen woont hij in Loon op Zand. Bas is vrijwel zijn hele carrière actief als zelfstandig ondernemer binnen de financiële dienstverlening en heeft in die tijd veel ervaring