dinsdag 16 juli 2024
@Foto RaceXpress.nl

Karter Mark Verhoeven is helemaal terug

Venray – De dertigjarige Veldhovenaar Mark Verhoeven keerde terug in karting. ‘Om na vier jaar weer op het podium te staan voelt als een overwinning’. Hij verbaasde iedereen toen hij afgelopen seizoen na ruim vier jaar afwezigheid weer verscheen op Circuit Park Berghem van het NK karten. Afgelopen weekeinde werd Mark in Venray gehuldigd voor zijn derde plaats in het algemeen klassement in de KZ Plus-klasse. 

‘Ik begon op mijn achtste met karten en ik ben in 2010 Nederlands kampioen geworden in de KZ Plus-klasse. Daarna ging het allemaal wat minder met me, ik werd ziek en ik mocht en kon niet karten.’ Hij slikte medicatie die hij, na later bleek, beter niet had kunnen gebruiken en kwam daardoor veel aan. Jarenlang kon hij niet karten en was hij naar eigen zeggen zichzelf niet meer. Hierna viel hij veel af en nam hij weer plaats in de kart.

‘Afgelopen seizoen heb ik twee weken voor de start van het seizoen de knoop doorgehakt dat ik dit NK ging rijden. Tot dat moment had ik al vier jaar niet meer in een kart gezeten. Toen ik weer voor het eerst in de kart stapte ging het goed. Ik miste alleen het ritme.’ Verhoeven en zijn aanhang concludeerden al snel dat hij het nog niet was verleerd.

‘Twee weken voordat het seizoen begon, zijn we in Genk gaan trainen en dat ging verre van perfect. Mijn teambaas François Slangen vroeg wat we dan zouden gaan doen. Hij vertelde dat het heel stroef begon, maar dat de snelheid er nog wel in zat. Toen vertelde hij dat ik me moest inschrijven en maar moest afwachten hoe ver we zouden komen. ‘Als dat maar goed komt’, dacht ik’, vertelde de Veldhovenaar.

Hij trainde hard en kwam tijdens het weekeinde in Berghem als een duveltje uit een doosje: ‘In de eerste wedstrijd van het seizoen werd ik meteen derde, in Veldhoven werd ik tweede.’ Daarna kende Mark een aantal tegenvallende resultaten, maar later revancheerde de Brabander zich sterk en reed hij knap naar de derde positie in het kampioenschap.

‘Met een strijdende mentaliteit ben ik begonnen aan het seizoen en om dan met een tweede positie het eerste weekend af te sluiten, is natuurlijk fantastisch. Om na vier jaar weer op het podium te staan voelt als een overwinning.’

Volgend seizoen rijdt Mark opnieuw in de KZ Plus-klasse en gaat hij voor minimaal een evenaring van deze prestatie.