donderdag 18 april 2024
Alle winnaars met hun prijs op het podium.
Alle winnaars met hun prijs op het podium. Foto: Jerry Immers.

Winnaars sportgala 2017 bekend

Met trots werden de beste sporters van Veldhoven vrijdagavond bekroond met een prijs. Oud-Europees zwemkampioen Angela Postma en wethouder van sport Ad van den Oever reikten de prijzen uit in een spectaculaire show vol dans en sport.

Winnaars

Tim VerbaandertTim Verbaandert werd als eerste het podium op geroepen om zijn prijs voor het beste sporttalent van 2017. Naar eigen zeggen stond hij er liever niet, omdat hij dan op het podium moet staan en speechen. “Ik loop liever gewoon mijn cross’je”, aldus de bescheiden sporter.
Tim is de oudste van de drie genomineerden voor sporttalent. Hij woont in Veldhoven en is lid van Eindhoven Atletiek. Op tienjarige leeftijd trad hij hiermee in de voetsporen van zijn vader Ton. Afgelopen jaar behaalde hij de eerste plaats op de 3000m indoor en outdoor en werd tweede op de 1500m op de Nederlandse kampioenschappen.

Lizzy WitloxDaarna was het de beurt aan Lizzy Witlox. Zij nam de titel van beste sportvrouw naar huis. “Ik ben er erg blij mee”, zegt ze op het podium. “Ik was al blij dat ik genomineerd werd, maar als je dan de titel pakt… Daar doe je het uiteindelijk toch voor”.
De 22-jarige Lizzy woont inmiddels in Eindhoven en is sinds drie seizoenen mountainbikester in de categorie ‘eliminator’ bij de Veldhovense tour- en wielerclub ‘Tempo’. In haar eerste seizoen behoorde ze al tot de nationale top, waarna ze in 2016 Nederlands kampioen werd en daardoor in 2017 bij de worldcup wedstrijden twee wedstrijden kon winnen en nog eens tweemaal de tweede plaats behaalde. Daarmee is ze in haar categorie de eindwinnaares van de worldcup geworden.

Daan van der LindenSportman van het jaar werd Daan van der Linden. Opmerkelijk was zijn reactie op het podium over zijn behaalde winst. Op de vraag wat die winst en het feit dat skateboarden inmiddels een olympische sport is voor invloed op zijn carrière zou hebben reageerde hij laconiek “Niets, ik skateboard niet als sport, maar meer als een kunstvorm.” Aan doelen stellen doet Daan niet: “Ik wil vooral lekker plezier maken.”
De 21-jarige skateboarder woont in Veldhoven en is een van de grootste talenten in de skateboardwereld. Hij werd vorig jaar voor de tweede keer op rij tot Europees skateboarder van het jaar uitgeroepen en reist de hele wereld over om zich te meten met de beste skateboarders van de wereld. Hij wordt o.a. gesponsord door schoenenmerk Vans, dat zelfs een eigen schoen voor hem heeft gemaakt.

Hip hop streetdance-team CDK Junior werd zoals verwacht sportteam van het jaar. Het team van 13 tot 18-jarigen werd afgelopen jaar wereldkampioen Hip Hop in Glasgow. Bij terugkomst werden ze gehuldigd tijdens Veldhoven Proeft.
De dansgroep is het hele seizoen bezig met trainen. “Je begint met een dans, daar ga je dan foutjes in zien en dat veranderen we dan totdat het helemaal perfect is”, zegt een van de dansers op het podium. De groep heeft al jaren succes en gaat nog wel even door. Aan stoppen denkt voorlopig niemand.

Eervolle vermelding

G-team van RKVVO met hun schaal

Een eervolle vermelding was weggelegd voor het G-team van RKVVO. Dit team, bestaand uit geestelijk gehandicapten, heeft na 25 jaar proberen en hard werken het kampioenschap gehaald. De Gemeente Veldhoven vond dit een extra vermelding waard. De groep was erg blij met de vermelding en bijbehorende schaal. Het enthousiasme was zo groot dat een van de sporters bij het op het podium springen bijna struikelde over de rand van het podium.

Uitzending