donderdag 25 juli 2024
Een deel van het Meiveld is afgesloten met hekken.

Deel CityCentrum gesloten door vallende dakpannen

Burgemeester Letty Demmers heeft donderdagmiddag een noodverordening afgekondigd voor een deel van het CityCentrum. Dat gebeurde nadat een aantal dakpannen van de appartementen

boven de winkels aan het Meiveld door de Westerstorm in de ochtend naar beneden waren gevallen. De burgemeester vreest dat er nog meer dakpannen naar beneden kunnen komen.

Ook aan het achtergelegen parkeerterrein Lei vielen dakpannen naar beneden. Ook hier zijn hekken geplaatst om de veiligheid van de burgers te waarborgen. Hoe lang deze hekken nog blijven staan is nog niet bekend.
Boven de ingang van de passage door het gemeentehuis aan het Minneveld kwam de plafondbetimmering los. Die ingang was daardoor tijdelijk afgesloten totdat de brandweer alle losse platen had verwijderd.

De storm die donderdagochtend over het land heen trok heeft op verschillende plekken schade aangericht. In Veldhoven heeft dat vooral schade aan daken en dakpannen opgeleverd. Verder zijn er uiteraard veel takken naar beneden gekomen, maar over omgewaaide bomen zijn geen berichten. Het KNMI had lange tijd voor het midden van Nederland code rood afgegeven, maar in Brabant bleef het bij code oranje. In Eindhoven is een windstoot van 102 km/h gemeten.

(Tekst gaat verder onder de video)

In de omgeving zijn wel enkele opmerkelijke ongelukken gebeurd. Zo werd een schoolbus in ‘s-Gravenmoer van de weg af geblazen en frontaal op een boom gebotst. In een video op internet is te zien hoe mensen over een plein rollen door de harde wind. Op de Kanaaldijk-Zuid in Eindhoven is een man met een scootmobiel in het kanaal gewaaid.

Op andere plekken in het land zijn veel dakpannen, dakplaten en soms zelfs hele daken weggewaaid. In Amsterdam moest een hele rij huizen hierdoor worden ontruimd.

De NS heeft rond 11:00 vanmorgen al haar treinen stil moeten zetten. Volgens de berichtgeving van het transportbedrijf zullen er vanavond hooguit enkele treinen kunnen rijden. Veel gestrande reizigers zullen dus alternatief vervoer of een slaapplek moeten regelen. Doordat er veel takken in de bovenleiding zitten en bomen op het spoor zijn gewaaid kost het veel tijd om alle trajecten weer vrij te maken.