zaterdag 22 juni 2024
actievoerders houden spandoek op voor Rabobankgebouw
Het actiecomité met Jac Geominy, Joep Roijers en Jan de Bonth

Actiecomité zegt nee tegen woontoren

Veldhoven – Bewoners rondom de voormalige Rabobank gaan door in hun strijd tegen de bouwplannen. Op die plek komt een woontoren als het aan de gemeente ligt. Om hun doel meer kracht bij te zetten, hebben actievoerders een spandoek gemaakt. Dinsdagavond praat de gemeenteraad over ‘verstedelijking van Veldhoven’.

Joep Roijers, Jan de Bonth en Jac Geominy vormen het actiecomité. Het voormalige Rabobank gebouw staat op de zuidelijke entree van het winkelcentrum. De locatie is voorbestemd voor een 38 meter hoge woontoren van bijna 13 verdiepingen. Het grootste bezwaar van het actiecomité is de hoogte van de toren.  Joep Roijers: ‘Die past niet in onze parkachtige omgeving, Alles wat boven de bomen uitsteekt, past niet in deze buurt’. In september van het afgelopen jaar dienden bewoners hun zienswijzen in. Roijers maakte bij de laatste raadsvergaderingen gebruik van zijn spreekrecht. Het college van B&W heeft nog niet inhoudelijk gereageerd op de zienswijzen van belanghebbenden.

Naast de hoogte van de woontoren, is er kritiek op de zogeheten samenspraak die de gemeente voorstaat. Ze zijn niet tegen een appartementencomplex op deze locatie, wel de manier waarop de plannen tot stand zijn gekomen. Ze trekken in twijfel dat de bezonning van de omliggende woningen aanvaardbaar is. Ook over de zogenoemde zichtlijnenstudie, over de inkijk in de tuin, hadden omwonenden graag iets te zeggen gehad.

Eerder lieten Joep, Jan en Jac heliumballonnen aan vliegertouw opstijgen naar 38 meter hoogte. Zo lieten ze omwonenden zien hoe hoog de toren op de hoek gaat worden. Roijers: ‘De eerste reacties van bezoekers vanuit omliggende gemeenten waren misschien nog wel het meest veelzeggend: “Zo’n hoogbouw past helemaal niet bij Veldhoven”. Veldhoven is ontstaan uit vier kerkdorpen en die diepgewortelde dorpskenmerken moeten we koesteren, ook hier in deze buurt. De faciliteiten van het Citycentrum worden natuurlijk gewaardeerd, maar we moeten geen tweede Eindhoven willen worden.’

Aanstaande dinsdag vergadert de gemeenteraad over “Belangrijke keuzes voor een verdere verstedelijking van Veldhoven” en “2021 is een cruciaal jaar in de ontwikkeling van Veldhoven”. De gemeente weet dat ze bij binnenstedelijke projecten tegen weerstand van inwoners aanloopt. Het huidige gebouw staat al vele jaren leeg.

4 reacties

 1. Voor degenen die onze website nog niet kennen: http://www.BosseTorenVanDeBaan.jouwweb.nl

  Zie ook daar voor ons Burgerinitiatief Autoluwe Stedelijke As

  • Beste Joep, groot gelijk dat jullie protest aan tekenen. De gemeente heeft nu eenzelfde plan aan de Ambachtslaan. Ook een toren van circa 12 verdiepingen in mijn achtertuin. Wij hebben ook protest aangetekend.

   Terwijl de oplossing zo simpel is.. bouw appartementen van circa 4 verdiepingen hoog. Zet die torens, wat op zoch mooie plannen zijn, op een locatie waar die wel past ( bijvoorbeeld de Eindhovense Baan)

 2. Hoi Jijs, Dinsdag 9 Februari 2021 kun je bij de openbare gemeenteraadsvergadering inspreken over agendapunt “Hoogtebeleid en samenspraak woningbouw binnen Veldhoven”, doen!!!

  Voor contact: BosseTorenVanDeBaan@gmail.com

 3. Hoi Jijs, Aanstaande dinsdagavond 9 Februari 2021 kan er ingesproken worden bij de gemeenteraadsvergadering over het agendapunt “Hoogtebeleid en samenspraak woningbouw”. Wij zullen er weer zijn, ook over het plan aan de Ambachtslaan.