maandag 27 mei 2024
Anke en Willem Bertrams voor de bakkerij (Foto: Evert Geurts/Omroep Veldhoven)

Bakkerij Bertrams sluit deuren na 57 jaar aan Dorpstraat

Veldhoven-Dorp – Na ruim een halve eeuw verdwijnt een vertrouwde winkel aan de Dorpstraat. Op 31 januari sluit Willem Bertrams definitief de deuren van zijn bakkerij aan de Dorpstraat 78. Na 57 jaar verdwijnt een stukje bakkershistorie in Veldhoven-Dorp. Samen met zijn vrouw Anke gaat hij eindelijk eens van vrije tijd genieten: “Het is mooi geweest”.

Het bakkersleven zit in de genen van de familie Bertrams. Beide opa’s van huidig bakkerijeigenaar Willem Bertrams (67) hadden een bakkerij: aan de Gagelstraat in Eindhoven (sinds 1934) en op de Mierloseweg in Geldrop. Van opa ging de bakkerij/kruidenierszaak over op zijn vader, die met 3 broers de bakkerij runde. Uitbreiden kon niet in Oud-Strijp, zodat pa Bertrams de overstap maakte naar Veldhoven-Dorp waar hij in 1963 bakkerij- en kruidenierswinkel Van Bussel overnam.

VAN VADER OP ZOON

Zoon Willem had het bakkersbloed ook in zijn vingers zitten. Na zijn opleiding bij de bakkersschool en twee jaar stage kwam hij bij zijn vader in de bakkerij. Maar dat botste aanvankelijk nogal eens! Het waren 2 kapiteins op één schip: pa met zijn jarenlange ervaring en zoon Willem met nieuwe ideeën en inzichten uit de opleiding. Toch kwamen de mannen er altijd weer uit.

Vanwege de afnemende gezondheid van pa Bertrams nam Willem in juli 1977 met zijn vrouw Anke de bakkerij over. Door de jaren heen vernieuwde Willem de bakkerij. De olie-gestookte ovens werden vervangen door gasovens en de winkel werd in 1991 geheel verbouwd. Veel hulp kreeg Willem van zijn 2 zonen, die tot op de dag van vandaag onmisbaar zijn om de bakkerij op gang te houden.

In de winkel is Willems vrouw Anke (64) altijd het vertrouwde gezicht voor de klanten. Ze kent iedereen en zit nooit om een praatje verlegen. De klanten komen veelal uit Veldhoven-Dorp. Ook campinggasten van ’t Witven wisten de bakkerij te vinden en de uitbreidingen van ASML leverden ook veel nieuwe klanten op.

Toch waren er de nodige “donkere” tijden. Vanwege de aanleg van stoplichten op kruispunt Dorpstraat-Runstraat, de aanleg van een nieuwe rotonde, vervanging van de riolering en asfaltering, werd de Dorpstraat viermaal voor langere tijd deels afgesloten. Hierdoor was bakkerij Bertrams moeilijk bereikbaar met als resultaat zware financiële tijden.

WEINIG VRIJE TIJD

Werkdagen van 8 à 9 uur en werkweken van 60 tot 70 uur. “Ik ben van werken nooit vies geweest” zegt Willem. Als de vogels nog op stok zitten, start hij elke werkdag om half 4 ‘s ochtends de ovens op. En rond het middaguur kan hij uiteindelijk zijn benen strekken. Voor vrije dagen of vakanties was nauwelijks tijd. Tsja, dat hoort bij het bakkersleven, want de winkel moet toch gevuld worden met vers brood en gebak voor de klanten.

Ook Anke beaamt het drukke bakkersleven. De winkel was jarenlang 6 dagen per week open en het vrouwtje van de bakker zorgde dat brood, gebak en taarten aan de man werden gebracht. Ook voor Anke bleef weinig vrije tijd over, zodat menig uitstapje met haar zangkoor afgezegd werd.

In de spaarzame vrije uurtjes is Willem te vinden bij zijn voetbalclub Rood Wit Veldhoven. “Het is een uitlaatklep en het zijn eigenlijk de enige uren die ik in de buitenlucht kom”. Toen hij nog wat jonger was, trainde hij zelfs 9 jaar lang verschillende jeugdelftallen van Rood Wit. “Maar toen lukte het me nog om met weinig slaap overeind te blijven”.

LAATSTE DAG

Nu, 57 jaar na vestiging aan de Dorpstraat, kijken de Bertrammetjes terug op een mooie, maar drukke bakkersperiode. Willem: “Het is mooi geweest. Het gaat allemaal wat minder door mijn leeftijd en gezondheid. Jarenlang heeft de bakkerij voor ons voorop gestaan, maar nu willen we eens vrije tijd krijgen en gaan genieten van onze kinderen en kleinkinderen”.

Zaterdag 30 januari is de laatste dag dat bakkerij Bertrams open is. Daarna sluiten de deuren voorgoed en verdwijnt een stukje bakkershistorie aan de Dorpstraat. Klanten van Bertrams zullen het praatje met Anke missen en hun broden ergens anders moeten gaan halen. Maar voor Willem en Anke “is het mooi geweest zo”.

(Foto’s: Evert Geurts / Omroep Veldhoven)

Eén reactie

  1. Anne-Marie V Boxtel

    Geniet van jullie pensioen na het harde werken hebben jullie dat echt well verdiend