zondag 14 juli 2024
Foto: Bianca Kuijpers

Horeca Oerle: “Wij mogen niet klagen”

Oerle – Hoe is het na twee coronajaren gesteld met de horeca in Oerle? We namen een kijkje. 

(Geschreven door Bianca Kuijpers)

Lovano

Geert van Loon en Marly de Crom van Lovano wijzigden drie maanden voor corona hun concept en maakte van bruincafé Oers Gezellig Lovano Kitchen & Bar. Van Loon: “We hadden nog allerlei plannen en door corona is daar wel wat vertraging in ontstaan. Ook heeft de coronatijd veel met ons personeelsbestand gedaan.” Inmiddels is een groot deel van de plannen, zoals de vernieuwing van het terras alsnog uitgevoerd en is het team toekomstbestendig gemaakt en verder uitgebreid. “We balen aan de ene kant dat we net onze ziel en zaligheid erin hadden gelegd toen de lockdowns kwamen, aan de andere kant is het goed dat wij al geïnvesteerd hadden, zowel voor de financieringen bij banken die nu moeilijker gaan en de vernieuwingen die wij al hadden ingezet om gekwalificeerde medewerkers aan te trekken. Je merkt ook dat de mensen die hier komen werken heel enthousiast worden van onze keuken met twee complete parties (werkplekken voor de koks met een eigen fornuis) en een Jospergrill en de uitstraling van de zaak. Wij geloven erin dat de veerkrachtige ondernemers nu overblijven. Ik ga ervanuit dat wij daar ook bij horen.” Dat daar meer mensen vanuit gaan, blijkt wel uit het feit dat van Loon en zijn vriendin Marly de Crom werden uitgeroepen tot veelbelovend ondernemers van het jaar.

Uitgaanscentrum de Kers

John Schellekens van uitgaanscentrum de Kers heeft in juli en augustus traditioneel weinig activiteiten vanwege de zomervakantie en het evenementenseizoen. “De tijd daarvoor was wisselend. We merken dat de concurrentie van evenementen die eerder begonnen dan anders vrij groot was. Onze opkomst was daardoor wisselend, tijdens Intense was het bijvoorbeeld heel rustig, maar al met al viel het niet tegen en waren we best druk. Ook merkten we dat er groei zat in de opkomst. Ons concept is ook veranderd. We zijn 18+ geworden en waar we voorheen kaartjes verkochten voor Urban feesten hebben we nu gratis entree. Het duurt even voor dat bij mensen is doorgedrongen. In de zomermaanden zijn er nog wel enkele besloten feesten. “En ook oktober is al bijna vol en november halfvol met feesten.” Vanaf september is de disco elke vrijdag weer open.

Eetcafé de Kers

“Wij mogen eigenlijk niet klagen”, zegt Maarten Keeris van eetcafé de Kers. “Ook in coronatijd liep het afhalen en bezorgen bij ons redelijk goed. We hebben een beetje aan de gang kunnen blijven en dat is natuurlijk wel fijn. Ook nu mogen we niet mopperen als het weer een beetje meewerkt. Natuurlijk hebben we de feesten en partijen wel heel erg gemist, maar die zijn nu massaal terug. Dat we die helemaal kwijt waren, was wel een hele aderlating. Gelukkig hebben we daar wel compensatie voor gehad. Die hadden we wel nodig en we hebben het overleefd. Nu kunnen we weer ons restaurant volboeken tot een uur of acht en er dan een feestje achteraan doen.”

Bezoekerscentrum Toterfout

Christ Schippers van bezoekerscentrum Toterfout is tevens eigenaar van geitenboerderij ’t Geitenboerke kwam niet aan aanmerking voor regelingen omdat zijn zaak officieel een bezoekerscentrum en een VVV-agentschap was. “Dankzij onze geiten konden we personeel en debiteuren blijven betalen. De tweede lockdown was echt klote, maar toen hebben we to go opgezet met chocomel, koffie en worstenbroodjes. Het derde kwartaal van 2021 hadden we na de lockdown meer omzet dan we ooit gedraaid hadden in de tien jaar dat we bestaan. Sinds de derde lockdown fungeren wij ook als uitvaartcentrum. De Dela schakelde ons in voor diensten en koffietafels. Grote uitvaarten doen wij nu, omdat zij het er het personeel niet voor hebben. Wij hebben al ons personeel kunnen behouden en daar ben ik blij mee. Ze moesten zich wel aanpassen en soms het parkeren regelen bij uitvaarten, maar ze zijn ook blij dat ze nog werk hebben.”