zondag 14 juli 2024
Verpleegkundigen in actie voor een goede CAO
Verpleegkundigen in actie voor een goede CAO. @Foto Evert Geurts

Acties voor goede Zorg CAO in het Maxima Medisch Centrum

De Run – Afgelopen woensdag was er de landelijke actiedag waaraan de meeste ziekenhuizen hebben meegedaan. Overal werd er gestaakt, ook in het Maxima Medisch Centrum Veldhoven.

De staking die door de gezamenlijke bonden is georganiseerd, betekende dat er zondagsdiensten werden gedraaid. Het verpleegkundig personeel komt in actie voor een betere CAO. De belangrijkste pijnpunten zijn de hoge werkdruk en het personeelstekort. ‘De werkdruk is zó hoog dat er medewerkers uitvallen, terwijl het ook nog eens heel moeilijk is om aan nieuw personeel te komen,’ aldus een verpleegkundige die vandaag in actie kwam.

In het Maxima Medisch Centrum doen 20 afdelingen mee aan de staking. Onder meer de anesthesie afdeling en de operatiekamers deden mee. Staken wil nog niet zeggen dat het personeel niets deed. Op de afdelingen hingen spandoeken en er werden flyers aan de patiënten uitgedeeld. De verpleegkundigen hadden ludieke activiteiten voorbereid, zoals nagels lakken en spelletjes doen. Ondanks de ludieke toon, was de boodschap serieus. ‘We hebben patiënten en bezoekers laten horen, dit is de zorg die we jullie graag willen geven, maar wat nu gewoon niet lukt.’

Vele verschillende ludieke acties op de afdelingen
Vele verschillende ludieke acties op de afdelingen @Foto Evert Geurts

Behalve de werkdruk en het tekort aan personeel, benadrukken de actievoerders dat de werkverdeling nu niet goed is. ‘Allerlei regeltjes en administraties, dat nekt ons. Als er straks een griepgolf komt, kunnen we de uitval niet meer opvangen,’ aldus de verpleegkundige.