woensdag 19 juni 2024

City Centrum neemt actie omtrent vernielingen

CENTRUM – Het bestuur van winkeliersvereniging Citycentrum Veldhoven gaat de beelden van meerdere camera’s van haar leden opvragen en gecoördineerd aan de politie overhandigen.

Dit besluit is genomen nadat vernielingen plaats vonden in de nacht van 8 op 9 juli jl. “Asocialen zijn in ons centrum niet welkom, de beelden die wij hebben spreken boekdelen.” aldus voorzitter Jean-Paul van den Tillaar. “De politie kan er mee aan de slag.”

Steeds meer winkeliers plaatsen camera’s om hun medewerkers en hun eigendommen te beschermen. Bij de aanschaf wordt met name ingezet op preventie. 

In de praktijk blijkt echter dat een kleine groep jongeren een evenement in Veldhoven steeds vaker combineren met vandalisme. Een spoor van vernieling achter zich latend trekken ze door het centrum: ruiten gaan aan diggelen, bloembakken worden omver geduwd en terrasstoelen worden vernield. 

Tijdens de bestuursvergadering van de winkeliersvereniging over dit onderwerp wisselden boosheid en onmacht zich af, totdat het inzicht ontstond dat de camerabeelden een reconstructie mogelijk maken.

Niet één camera bij één winkel, maar door alle camera’s uit te lezen is de ronde van de vandalen inzichtelijk geworden en staan er twee verdachten scherp in beeld. Na een serieuze discussie, waarin de emoties hoogtij vierden, is besloten om alle beelden aan de politie te overhandigen. “Ik sluit niet uit dat we in de toekomst ook zelf beelden gaan publiceren,” aldus Van den Tillaar. “We willen positieve energie in ons centrum investeren en daar past het gedrag van zo’n klein clubje raddraaiers niet bij!”