dinsdag 18 juni 2024
Zo te zien vonden ze het "vet" bij de radio - Foto: Leny Schoemaker

Spannend: roefelen bij Omroep Veldhoven!

Niek Heijnen maakt zelf YouTube filmpjes, maar was vanmiddag even radiopresentator - Foto: Leny Schoemaker
Niek Heijnen maakt zelf YouTube filmpjes, maar was vanmiddag even radiopresentator – Foto: Leny Schoemaker

Veldhoven – Roefeldag in Veldhoven was voor de vele basisschoolkinderen van groep 3 t/m 8 weer een groot succes! Al fietsend door Veldhoven in groepjes met een begeleider bezochten ze een drietal bedrijven of instellingen die zich hadden aangemeld. Ook bij Omroep Veldhoven moesten ze aan de slag om zèlf een radioprogramma te maken. Met gespannen gezichtjes kwamen ze de radiostudio binnen, met een grote glimlach gingen ze er weer uit!

Dit jaar werd de Roefeldag alweer voor de 24e keer in Veldhoven gehouden en het was goed om te zien dat er ruim 95 bedrijven en instellingen in Veldhoven hun deuren wagenwijd hadden opengezet. Zo konden de jongelingen een blik werpen in de keuken van bedrijven waarvan ze normaal alleen maar de buitenkant te zien krijgen. En nog spannender, het was niet alleen maar kijken, maar vaak moesten ze zelf ook meehelpen in het bedrijf!

Het begon voor de kinderen van groep 3 t/m 8 van de basisscholen zaterdagochtend vanaf half 10 in speeltuin Kabouterdorp in Zeelst. Daar werden ze ontvangen door Ingrid en Mariska van de Roefelorganisatie en kregen ze allemaal een zakje met wat lekkers mee. Vanuit de kinderwereld van Kabouterdorp gingen de meesten per fiets naar de bedrijven in de grote mensenwereld. Bij elke groep van 4 kinderen was een begeleider aanwezig die hen naar de nieuwe roefelplek bracht.

Zo kwamen bij Omroep Veldhoven een zestal groepjes snuffelen wat er nu allemaal in een radiostudio gebeurd. En dát hebben ze geweten! Bij een glaasje limonade werd al meteen duidelijk dat ze zèlf een radioprogramma moesten maken. Oeps, zou dat wel lukken? Even wachten nog op het groepje dat al in de studio bezig was. Nou mooi toch, konden ze meteen horen hoe die het op de radio deden, want Omroep Veldhoven zond het Roefelprogramma meteen live uit. Begeleiders moesten nog snel even familie en bekenden opbellen, dat hun kids zo dadelijk toch ècht op de lokale radio te horen waren.

Katarina van Ooijen zou zo maar de Tineke de Nooij van Omroep Veldhoven kunnen worden - Foto: Leny Schoemaker
Katarina van Ooijen zou zo maar de Tineke de Nooij van Omroep Veldhoven kunnen worden – Foto: Leny Schoemaker

De spanning steeg tot een hoogtepunt toen ze de studio mochten binnenkomen en al die knopjes, schuiven en beeldschermen zagen. De moedigste uit elk groepje klom als eerste achter het mengpaneel en installeerde zich met hulp van de studiotechnicus als een echte DJ. Waarover zouden ze het gaan hebben? Nou dat was geen probleem, want de jonge Veldhovenaartjes kwebbelden als de besten. Om de beurt mochten ze op de plaats van de DJ zitten en hun vriendjes interviewen. Natuurlijk mochten ze ook jingles instarten en zelfs hun eigen muziek aankondigen, waarbij opviel dat Justin Bieber het toch wel heel goed doet bij de jeugd. Maar wat jammer toch dat zo’n half uurtje in de radiostudio toch zo snel voorbij ging….. Met een grote glimlach verlieten ze de studio weer onder het motto: “zó, dat hebben we zèlf toch mooi even gedaan”!

Maar er werd zaterdag niet alleen bij Omroep Veldhoven geroefeld. Er was zó véél meer te beleven bij al die andere Roefelbedrijven! Zomaar een greep uit de vele berichten die in de radiostudio binnenkwamen. Bij Kringloop de Kempen mochten de kinderen kleding taggen en kregen ze een LP mee waarvan ze een schaaltje kunnen maken. Bij tandartspraktijk Meerhoef mochten kiezen gevuld worden en dat deed echt geen pijn! Autoherstelbedrijf Coppens liet de kinderen bumpers van auto’s afhalen, deuken uit een portier halen en er was een wedstrijd wie het snelste een band kon verwisselen. In theater De Schalm stonden de kinderen op het grote podium; voor de meesten van hen was dat de eerste keer. In sporthal Atalanta stond fitness, jumping en zumba op het programma. En bij de Veldhovense brandweer gingen de stoere kids tot wel 32 meter de hoogte in en werd de wereld onder hen toch wel erg klein …..

Voor de Veldhovense basisschoolkinderen was Roefeldag 2016 ongetwijfeld weer een geslaagde dag, waarin ze even in de grote mensenwereld terecht kwamen. Dat ze dat leuk vonden, zal elk Roefelbedrijf gezien hebben aan de grote glimlach die op de vele gezichtjes na afloop is verschenen!