donderdag 13 juni 2024
Foto van ASML gebouw

ASML gaat technieklessen geven voor kinderen in Brainport regio

Veldhoven, 22 juni 2022 – Na de zomer start ASML samen met Mad Science een nieuw onderwijsprogramma: ASML Junior Academy. Ze wil technieklessen aanbieden op alle 271 basisscholen in Brainport Eindhoven. Dat zijn ongeveer 60.000 kinderen per jaar.  ASML Junior Academy wil in september beginnen met 50 basisscholen. Ook worden leraren en pabo studenten opgeleid om deze lessen zelf te kunnen geven.

De basisscholen hebben drie jaar om zich in te schrijven. Alle deelnemende klassen (groep 1 tot en met 8) krijgen zes keer per jaar techniekles, waarbij één les ingaat op de rol van de microchip in ons dagelijks leven. Er zijn nog een aantal plekken beschikbaar voor de start in september. Scholen kunnen zich inschrijven via deze website.

ASML is al lange tijd actief in het technisch en bèta-gerelateerd onderwijs. ‘Kinderen zijn zich er niet voldoende van bewust dat er duizenden kansen op hen wachten in de techniek en wetenschap’, zegt Lucas van Grinsven, hoofd Communicatie bij ASML. ‘We moeten er alles aan blijven doen om jongeren de mogelijkheden te laten zien: werken in techniek is zinvol, waardevol en biedt zekerheid. Technologie is de toekomst en de behoefte aan talent zal alleen maar groeien. Sterker nog, jonge technici bouwen aan de toekomst.’

Frank Rienties, oprichter Mad Science, sluit zich daarbij aan: ‘In deze samenwerking met ASML kunnen we echt grote stappen zetten. Dit is werkelijk uniek in Nederland. Een prachtige kans om kinderen, leerkrachten, Pabo studenten en ouders op grote schaal kennis te laten maken met techniek. Dit is echt een programma dat impact zal hebben in de Brainport regio’.