woensdag 24 april 2024
illustratie column Veldhovens vermogen

Beleggen in voetbalclubs

De steenrijke oligarch Abramovich wil zijn club Chelsea verkopen vanwege de sancties die de Britse overheid heeft opgelegd als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. In 2003 kocht hij dit ‘speeltje’ en met zijn schier oneindige geldbuidel wist Chelsea in zowel 2012 als in 2021 de Champions League te winnen.

“Voetbal is oorlog”

Deze uitspraak van Rinus Michels geeft ook aan dat deze bedrijfstak niet te vergelijken is met het ‘normale’ bedrijfsleven. Emoties spelen vaak een belangrijkere rol dan het zakelijke denken. De impact op het bestuur, de invloed van supporters en de factor geluk spelen zeker op korte termijn een grote rol.

Beursgang

Als een club ambities heeft, maar geen rijke suikeroom uit bijvoorbeeld het Midden-Oosten of China kan het besluiten om de gang naar de aandelenbeurs te maken. Het onderstaande rijtje toont aan dat een belegger best al keus heeft uit diverse voetbalclubs.

Nederland: AFC Ajax
Italië: Juventus, Lazio Roma, A.S. Roma
Portugal: Sporting Lissabon, Benfica en Porto
Verenigd Koninkrijk: Manchester United
Duitsland: Borussia Dortmund
Turkije : Besiktas, Galatasaray, Trabzonspor en Fenerbahce

AFC Ajax NV

Sinds 1998 is het aandeel genoteerd aan de beurs. De introductiekoers per aandeel bedroeg in mei 1998 fl.25 oftewel € 11,35. De huidige koers bedraagt € 13. Geen vetpot dus en ook het uitgekeerde dividend was beperkt. De prestaties van het elftal op het veld hebben in de afgelopen 24 jaar gelukkig veel meer vreugde gebracht dan het bezitten van een aandeel Ajax.

Een hobby mag geld kosten

Het aandeel Ajax is hierin geen uitzondering. De meeste voetbalaandelen hebben de laatste jaren ronduit slecht gerendeerd en zeker als dit vergeleken wordt met een gemiddelde aandelenbelegging. Dat is op zich niet erg als beleggen in voetbalclubs als hobby gezien wordt. En hobby’s kosten nou eenmaal geld.

– – – – – – – – – – –

Bas Simons en Pim Lavrijsen zijn adviseurs in vermogen en beleggen. Beiden zijn partners in HIP Capital.

Pim LavrijsenPim woont samen met zijn vrouw Gidy en hun drie kinderen in Bladel. Hij is een geboren en getogen Brabander. Pim heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Als specialist kan Pim bouwen op 25 jaar beleggingservaring, opgedaan bij verschillende Rabobanken in het zuiden van ons land.

Bas SimonsBas is opgegroeid in Apeldoorn en heeft economie gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Samen met zijn vrouw Edith en hun vier kinderen woont hij in Loon op Zand. Bas is vrijwel zijn hele carrière actief als zelfstandig ondernemer binnen de financiële dienstverlening en heeft in die tijd veel ervaring opgebouwd in het adviseren van klanten bij uiteenlopende vraagstukken.