woensdag 21 februari 2024
Vrouw bij tankstation

Benzine steeds duurder

Veldhoven – Zelf gemerkt? Aan de pomp merk je dat je voor benzine veel meer betaalt dan een half jaar geleden. De behoefte aan benzine ligt bijna op tachtig procent van pre-coronaniveau. Ondanks de voortdurende lockdown en de derde coronagolf waar we in zitten, rijden – en tanken – we weer meer.

Weliswaar nog niet zoveel als pre-corona: het aantal tankbeurten ligt nu op bijna tachtig procent van het niveau van vóór de pandemie. Een tegenvaller voor automobilisten is de duurdere brandstof, veroorzaakt door hogere olieprijzen.

In december 2020 begonnen de brandstofprijzen omhoog te kruipen. Eind maart ligt de gemiddelde pompprijs van E10/Euro95-benzine (de meest gangbare brandstof) al ruim elf procent hoger dan in december. De verwachting is dat deze stijging nog even aanhoudt. Oorzaak is de verhoging van de olieprijs.

Oliemaatschappijen hebben gezamenlijk afgesproken minder olie uit de grond te pompen – dat maakt het aanbod lager. We hebben nog geluk dat de olieprijs in dollars wordt uitgedrukt. Doordat de dollar goedkoop is ten opzichte van de euro, valt de prijsstijging voor ons relatief nog mee.

Bron: MultiTankcard, aanbieder van mobiliteitspassen in Nederland voor zzp’ers, mkb’ers, mobiliteitsmanagers en leasemaatschappijen.