zaterdag 22 juni 2024
illustratie column Veldhovens vermogen

Berkshire Hathaway

Hoewel alle aandacht al drie weken lang terecht uitgaat naar de oorlog tussen Rusland en Oekraïne is er ook nog een bijzonder lichtpuntje te melden en wel de beurskoers van Berkshire Hathaway. Het aandeel, genoteerd aan de New York Stock Exchange (NYSE), is namelijk de grens van $500.000 gepasseerd.

Naast dit aandeel A zijn er ook aandelen B genoteerd. Het stemrecht van deze aandelen is veel beperkter. Om een aandeel A te verkrijgen, is het ook mogelijk om 1500 aandelen B in te wisselen.

Wat is Berkshire Hathaway?

Feitelijk is het een verzameling van bedrijven met het hoofdkantoor in Omaha in de staat Nebraska. Het bezit een groot aantal bedrijven voornamelijk in de financiële, energie- en transportsector. Daarnaast bezit het ook forse belangen in andere bedrijven. De bekendste hiervan zijn Apple, Coca-Cola, Bank of America, American Express en General Motors. De beleggingsfilosofie klinkt relatief simpel, namelijk investeren in bedrijven met een sterke competitieve positie, fors winstpotentieel en relatief goedkoop te verkrijgen.

Warren Buffet en Charlie Munger

Het succes van dit megabedrijf is vooral toe te schrijven aan Warren Buffett en Charlie Munger. Ze hebben beiden een ‘heilige’ status in beleggersland. Naast kennis en ‘fingerspitzengefühl’ hebben ze enorm veel ervaring. Buffet (91 jaar) is chairman (voorzitter) van het bestuur terwijl Charlie Munger (98 jaar) de rol van vice-chairman vervult. De status van miljardair hebben ze al lang, hoewel ze beiden veel aandelen en gelden doneren aan goede doelen.

Bedevaart naar Oklahoma

Elk jaar wordt er door het bedrijf een aandeelhoudersvergadering gehouden in Omaha. Vanwege de status en wellicht ook de leeftijd van de heren is bij beleggers hiervoor een enorme belangstelling. Het wordt gekscherend ook wel de jaarlijkse bedevaart van beleggers genoemd. Tijdens het vragenuurtje geven de heren hun visie op allerlei trends, maar zijn ze ook niet te beroerd om hun missers toe te geven. Waarschijnlijk om de ‘gewone’ belegger het gevoel te geven dat ze niet de enige zijn die soms verkeerde beleggingskeuzes maken.

Quotes

In de jaarlijkse brief van Buffet aan beleggers en tijdens de aandeelhoudersvergadering zijn er veel leerzame quotes geformuleerd zoals:
“Wees bang wanneer anderen hebzuchtig zijn en hebzuchtig wanneer anderen angstig zijn”.
“Beter een fantastisch bedrijf voor een redelijke prijs, dan een redelijk bedrijf voor een fantastische prijs”.
“Als je geen manier vindt om geld te verdienen als je slaapt, dan blijf je werken tot je dood gaat”
“Test nooit de diepte van een rivier met je beide voeten”
“Ben niet afhankelijk van één inkomen, maar investeer om een tweede inkomen te creëren”.

Koersontwikkeling

Het aandeel sloot de week af op een koers van $ 512.991,00. Het jaarlijkse samengestelde rendement tussen 1965 en 2021 bedraagt 20,1%. Elke geïnvesteerde dollar in deze lange periode is nu ruim $36.000 waard, een ongekende prestatie.

– – – – – – – – – – –

Bas Simons en Pim Lavrijsen zijn adviseurs in vermogen en beleggen. Beiden zijn partners in HIP Capital.

Pim LavrijsenPim woont samen met zijn vrouw Gidy en hun drie kinderen in Bladel. Hij is een geboren en getogen Brabander. Pim heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Als specialist kan Pim bouwen op 25 jaar beleggingservaring, opgedaan bij verschillende Rabobanken in het zuiden van ons land.

Bas SimonsBas is opgegroeid in Apeldoorn en heeft economie gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Samen met zijn vrouw Edith en hun vier kinderen woont hij in Loon op Zand. Bas is vrijwel zijn hele carrière actief als zelfstandig ondernemer binnen de financiële dienstverlening en heeft in die tijd veel ervaring opgebouwd in het adviseren van klanten bij uiteenlopende vraagstukken.