dinsdag 21 mei 2024

Brabantsedag gaat nu wel door

Heeze – Zondag 28 augustus vindt de 63ste Brabantsedag plaats in Heeze. Brabant heeft een rijke geschiedenis, óók in de schilderkunst. Daarom is gekozen voor het thema ‘Met verve’. Dit overkoepelende thema verwijst onder andere naar de kunst van het verven, het schilderen.

De afgelopen twee jaar ging het feest niet door. Dat wordt in 2022 dubbel en dwars ingehaald. In de theaterparade komen gebeurtenissen uit het verleden tot leven, gerelateerd aan een thema en aan het hertogdom Brabant. De 16 wagenbouwersgroepen vertalen die onderwerpen creatief naar deze tijd. Het resultaat: voorbijtrekkend totaaltheater met originele ontwerpen en gedurfde techniek, dat in een paar minuten een compleet verhaal vertelt.

Met verve

Het thema was voor de parade van 2020 al in de startblokken gezet. Zowel de wagenbouwers als de organisatie waren al aan de slag gegaan. Frank van Lierop, bestuurslid en hoofd Thema licht toe: ‘Onze thema’s worden zorgvuldig voorbereid en voor 2020 was het thema ‘Met verve’ al gepresenteerd. Onze wagenbouwersgroepen hebben gekozen om dit kansrijke thema vast te houden en dus door te trekken naar 2022.’

Ook het beeldmerk dat hoort bij het thema is in 2020 gepresenteerd. Ontwerper Dirk van Gaal is degene die de afgelopen drie theaterparades het thema een herkenbaar gezicht gegeven heeft. ‘Normaliter maak je als ontwerper een beeldmerk op voor drie opeenvolgende jaren, nu zit er tussen het tweede en het derde jaar een gat. Hierna geef ik het stokje over aan een nieuw beeldmerk-duo dat deze erebaan de komende drie jaar op zich zal nemen. Drie opeenvolgende jaren, ga ik vanuit.’

Voor de uitwerking van het thema ‘Met verve’ is een uitgebreide lijst samengesteld van schilders die voor 1 januari 1958 zijn geboren binnen de grenzen van het hertogdom Brabant (volgens een overzichtskaart van 2011). De wagenbouwers mogen van één van de schilders op deze lijst of een andere schilder die voldoet aan de criteria (geboren in het hertogdom Brabant voor 1 januari 1958) een schilderij (dus geen grafisch werk of tekening) kiezen. Ze mogen het tafereel niet letterlijk nabouwen, maar ze mogen zich door dit schilderij op allerlei manieren laten inspireren . De wagenbouwers kunnen bijvoorbeeld de inspiratie of aanleiding voor het schilderij laten zien, de afbeelding op een andere manier theatraal maken, of de stroming of techniek gebruiken als bron voor de paradewagen.

Op de laatste zondag van augustus zal daarmee een kleurrijk en schilderachtig palet van zestien verschillende schilders door de straten van Heeze trekken.