woensdag 19 juni 2024
@Foto Peter Buijsman

Boulderhal in Sint Willibrorduskerk 2 februari open

Zeelst – In de Sint Willibrorduskerk opent op 2 februari Boulder Veldhoven, een indoor bouldercentrum. De Mariakapel, de klokkentoren, de begraafplaats en andere belangrijke kerkelijke functies blijven bestaan. Door de samenwerking tussen het kerkbestuur en het Eindhovense sportbedrijf Neoliet kan de monumentale kerk in zijn huidige staat blijven bestaan. Veldhoven heeft nu als eerste kleinere Nederlandse gemeente een boulderhal.

De kerk werd vorig jaar in de oude staat hersteld. Eerder geplaatste muren van de laatste renovatie werden secuur verwijderd en in de oorspronkelijk staat hersteld. De Mariakapel blijft open, maar heeft een eigen ingang. De klokkentoren, een Rijksmonument, en de begraafplaats zullen in gebruik blijven zoals men dat gewend is. De Sint Willibrorduskerk is in zijn huidige monumentale staat voor de toekomst behouden en zal een maatschappelijk rol blijven vervullen, zij het in een ander jasje. Vanaf 2 februari is de kerk een boulderhal.

Vrijdag 2 februari

16.00 uur en 17.30 uur – de kerk is opengesteld om te bezichtigen voor de dorpsbewoners, geïnteresseerden en genodigden. Het team van Boulder Veldhoven staat klaar om vragen te beantwoorden en er zijn korte rondleidingen door de kerk. Zelf rondstruinen kan natuurlijk ook. Loop gewoon gezellig binnen.

18.00 uur – Boulder Veldhoven opent zijn deuren voor ervaren boulderaars.

Zaterdag en zondag

In het weekend zijn er kennismakingslessen voor ‘nieuwe’ boulderaars vanaf 16 jaar en in de ochtend jeugdclinics (vanaf 8 jaar). De lessen zijn dit weekend gratis, maar wel moet er entree betaald worden en van te voren ingeschreven zijn om mee te doen via boulderneoliet.nl/veldhoven. Vol is vol, dus wees er snel bij.

De kerk is gevestigd in het centrum van Zeelst. Om overlast voor de buurt en om een boete te voorkomen, is het advies om met de fiets te komen of het OV. Toch met de auto? Kijk op boulderneoliet.nl/veldhoven om te zien waar je dichtbij en gratis je auto kwijt kan.

Meer over boulderen

Er zijn drie disciplines in de klimsport: touwklimmen (grote hoogte en voor de veiligheid met beveiliging van touwen), boulderen (klimmen tot afspronghoogte boven dikke valmatten) en speed (snelklimmen). Inmiddels is de sport Olympisch in al deze disciplines. Boulderen is klimmen op lage rotsblokken, oftewel een boulder, zonder touw.

Brabantse roots

Boulder Veldhoven is een initiatief van Neoliet (een klimsportbedrijf) en al 30 jaar actief en ontstaan in Eindhoven, opgericht door 8-voudige Nederlands kampioen en Eindhovenaar Erik Jacobs. Neoliet huisvest de grootste klimjeugdclub van Nederland en is afgelopen jaar zelfs landskampioen geworden. Boulder Veldhoven is het ‘broertje’ van Neoliet dat zich uitsluitend richt op de discipline boulderen.

Boulder Veldhoven

Boulder Veldhoven is de eerste boulderhal in een monumentale kerk én waar een aantal kerkelijke functies hand in hand gaan met een nieuwe maatschappelijke invulling van de kerk. De sfeer in de boulderkerk is heel bijzonder. Boulder Veldhoven is een plek waar sport, ontspanning én ontmoeten samen gaan in een unieke en relaxte setting. Voor jong en oud(er), voor recreant en topsporter, voor onderwijs en bedrijven, voor parasporter en diegenen die van de zijlijn willen kijken. In alle vrijheid geeft de bezoeker invulling aan de klimsport hoe, wanneer en met wie men wil. Vrijheid die hoort bij deze tijd. Team Boulder deelt elke dag haar passie voor de klimsport met de maatschappij. Klimmen is een gezonde, mooie manier van bewegen en sporten voor iedereen.