dinsdag 28 mei 2024
De winnaars op het Sportgala van Veldhoven

Janus van Kasteren en Eveline Saalberg sportman en sportvrouw van het jaar 

Centrum – Janus van Kasteren is vrijdagavond tijdens het Sportgala van Veldhoven in Theater de Schalm verkozen tot Veldhovens sportman van het jaar 2023. De eretitel bij de vrouwen was voor het tweede jaar op rij voor atlete Eveline Saalberg. De prijs voor de beste sportploeg ging naar C-Raiderz. Niëlle Vroegh werd uitgeroepen tot sporttalent van het jaar. Zij ontvingen hun award uit handen van topjudoka Sanne van Dijke en wethouder Thomas van Broekhoven. De Eervolle Vermelding ging naar de Rood-Wit Specials. 

Van Kasteren, die net als Saalberg niet aanwezig kon zijn, won in 2023 de prestigieuze Dakar Rally en werd FIA-wereldkampioen bij de trucks. In een opgenomen video met presentator Allard Kalff reageerde de rijder van het Boss Machinery Team de Rooy op zijn uitverkiezing. ‘Het is heel leuk dat ze dit in Veldhoven organiseren en heel leuk natuurlijk dat ik hem gewonnen heb. Ik kom de prijs snel ophalen.’ In de categorie sportman van het jaar waren ook poolbiljarter Yannick Pongers en turner Klaas-Jan Zwolsman genomineerd.

Eveline Saalberg

Saalberg was op het moment van de sportverkiezing op trainingsstage in Zuid-Afrika. De atlete van GVAC werd verkozen boven dansster Gitte Hasselmann en voetbalster Dana Foederer. Saalberg kroonde zich in 2023 samen met Femke Bol, Lieke Klaver en Cathelijn Peeters tot Europees en wereldkampioen op de 4 x 400 meter. ‘Ik ben heel blij dat ik ben verkozen tot sportvrouw van het jaar. Het is een hele eer, zeker omdat het voor de tweede keer op rij is. Ik ga komend seizoen weer voor mooie prestaties en daar ben ik nu hard voor aan het trainen. Wie weet tot volgend jaar’, zo reageerde Saalberg in een opgenomen video.

C-Raiderz

In de verkiezing van sportploeg van het jaar werd C-Raiderz verkozen boven de onderwaterhockeyploeg van Njord en Voorwaarts Niveau 2. C-Raiderz is het jongste wedstrijdteam van Cardo Dance Department en werd in 2023 twee keer Nederlanders kampioen hiphop en derde bij het EK in Terneuzen. Eén van de 16 meiden reageerde op het podium: ‘We zijn een hele hechte groep, echt een vriendinnengroep en we kunnen alles bij elkaar kwijt. Ook dit jaar gaan we weer meerdere wedstrijden doen en we zullen weer op het NK te zien zijn.’

Taekwandoka Niëlle Vroegh was net als tennisser Mees Röttgering en tafeltennisster Charlotte Kang van TTV Veldhoven genomineerd voor sporttalent van het jaar. De 13-jarige Vroegh van KoryoSports won afgelopen jaar brons op het EK en het WK en staat in Nederland in vijf klassen op de eerste plaats. ‘Ik heb in 2023 super veel mooie resultaten behaald. Het WK was het mooiste evenement dat ik ook heb meegemaakt. Dit jaar kom ik uit in een nieuwe categorie en wil ik eerst mijn nieuwe tegenstanders leren kennen en mezelf verbeteren.’