woensdag 21 februari 2024
Monumentendag Harrie Borgers
@Foto Anton Broos

Expositie Harrie Borgers in museum ‘t Oude Slot

Zeelst – Op Monumentendag, gisteren, is in museum ’t Oude Slot een expositie geopend van de Veldhovense kunstenaar Harrie Borgers. Harrie is het middelste kind van negen kinderen van de muzikale familie Borgers.

Harrie vond dat kunst vervliegt als je erover praat. Hij ging zijn eigen weg. Zijn werken hadden dan ook geen titels om de beleving ervan niet te beïnvloeden.

Tekening Harrie Borgers

De tentoonstelling is samengesteld door gastcurator Jan Dams. De opening begon met een optreden van de broers Bertus en Ruud die enkele blues nummers speelden. Wethouder Hans van de Looy was namens de gemeente aanwezig.

Louis Schats is auteur van het boek ‘Harrie Borgers getekend’. Schats heeft het boek speciaal voor deze expositie samengesteld. Louis laat een aantal mensen aan het woord, die Harrie goed gekend hebben. Het boek is geïllustreerd met werken van Harrie.

Louis Schats (links)
Louis Schats (links) @Foto Anton Broos
Jan Dams (rechts)
Jan Dams (rechts) @Foto Anton Broos

Het eerste exemplaar van dit boek werd uitgereikt aan Adri Heldoorn. Zij had een speciaal plekje bij Harrie, die haar zijn tweede moeder noemde.

Directeur van ’t Oude Slot Hans Sonnemans bedankte de mensen die deze tentoonstelling mogelijk hebben gemaakt. Zij kregen bloemen en een ‘leesplankje voor kerels’.

Bertus Borgers (links) en Hans Sonnemans (rechts)
Bertus Borgers (links) en Hans Sonnemans (rechts) @Foto Anton Broos

De tentoonstelling ‘Een leven lang uit het atelier’ van Harrie is te zien tot en met 6 december. Op de zondag 25 oktober en 8 november zijn er extra activiteiten. De expositie wordt op zondag 6 december afgesloten. Op al deze drie zondagen zal de familie Borgers muzikaal aanwezig zijn.

Het boek is verkrijgbaar bij het museum ’t Oude Slot en bij boekhandel Primera aan de Kromstraat in Veldhoven. Een voorproefje is te zien op YouTube. Of ga naar de website. Onder ‘Expositie + Boek’ staat hoe het boek online is te bestellen.