donderdag 13 juni 2024
Paul van Keulen, voorzitter Veldhoven Samen Verkeersveilig. Rechts: Ad van den Oever (r). @Foto Evert Geurts

Snelheidsmeter op De Berg beloont goed gedrag

Heikant – Vanmiddag opende wethouder Ad van den Oever de ‘Snelheidsmeterspaarpot’ aan de Berg. Deze snelheidsmeter blijft tot en met 2 oktober daar staan.

Een snelheidsmeter die goed weggedrag beloont, dat is wat de nieuwe meter doet. Deze bijzondere meter doet een tour door Brabant. Na onder andere Helmond en Eindhoven is het nu de beurt aan Veldhoven. Iedereen die zich op de Berg aan de snelheid houdt, brengt geld in de spaarpot. Het totaalbedrag van maximaal € 750,- komt ten goede aan de wijk Heikant-De Kelen. In dit geval aan het herinrichten van het pleintje op de Reuzenberg.

Op De Berg mag je 30 km/uur rijden. Toch wordt er regelmatig te hard gereden. Bij het telpunt reed 70% boven de 30 km/uur. Tijdens de inzet van de nieuwe snelheidsmeter op de Dijkseweg in Helmond, daalde het percentage overtreders naar 42%. De bestuurders die zich wél aan de snelheid hielden, brachten gezamenlijk €500 in de spaarpot.

Hoe werkt de spaarpot? Iedere bestuurder van een motorvoertuig, die zich aan de snelheidslimiet houdt en de snelheidsmeter passeert, zorgt ervoor dat er geld in de spaarpot komt. En dat is direct zichtbaar op het bord. De provincie Noord-Brabant is eigenaar van de snelheidsmeter. Gemeenten kunnen de meter inzetten op een locatie naar keuze. De bijzondere spaarpot is ook in 2020 door heel Brabant te zien.

Bewoners van de Marenberg krijgen een bedankje, voor de stroom
Bewoners van de Marenberg krijgen een bedankje, voor de stroom @Foto Evert Geurts

In de provincie Noord-Brabant werken gemeenten, provincie, politie, Rijkswaterstaat, en ook scholen samen aan de verkeersveiligheid. Het motto is: Brabant gaat voor NUL verkeersdoden. Ze willen bereiken dat álle Brabanders goed opletten in het verkeer én zich houden aan de snelheid. Dat is hard nodig, want in 90% van alle ongelukken komt door menselijk gedrag; niet opletten of te hard rijden.