zondag 26 mei 2024
Winnares Hanneke Hielkema op het hoofdpodium Cityfest © Omroep Veldhoven / Jerry Immers

Hanneke Hielkema wint Veldhovense cultuurprijs

De Veldhovense cultuurprijs is dit jaar gewonnen door kunstenares Hanneke Hielkema. Zij kreeg de bronzen penning zondagmiddag op het hoofdpodium van CityFest uitgereikt door wethouder Hans van de Looij. Daarnaast krijgt ze een presentatiemogelijkheid aangeboden bij één of meerdere van de professionele culturele instellingen van Veldhoven.

Hielkema ontving de prijs vanwege haar werk dat landelijke bekendheid kreeg toen ze op 27 april 2013 de eerste prijs won in de Nationale Portretwedstrijd met een beeltenis van, toen nog, prins Willem Alexander. De 3D-reproducties die daar van gemaakt zijn hangen sinds januari 2014 in alle zeventien zittingszalen van de Rechtbank Limburg. Ook portretteerde zij Ellen Vogel in Sterren op het doek en Loretta Schrijver in Koffietijd. Begin dit jaar maakte zij ook het portret van scheidend burgemeester Jack Mikkers voor de eregalerij in het gemeentehuis.

Wethouder Hans vd Looij en Hanneke Hielkema met de cultuurprijs © Omroep Veldhoven / Jerry Immers

Het werk van Hielkema bestaat vaak uit grote gelijkende portretten opgebouwd uit vlekken bister en inkten. Het werk kenmerkt zich door een mysterieuze, dromerige uitdrukking als het van afstand bekeken wordt. Van dichterbij gezien ontdek je een fantasiewereld met allerlei diertjes, wezentjes, labyrinten en structuren, die de tekening versterken en completeren tot een bijzonder geheel.

De Veldhovense Cultuurprijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een bijzonder kunstzinnig (jong) talent uit Veldhoven of De Kempen of voor een compleet langjarig cultureel oeuvre. De reikwijdte van de prijswinnaar moet groter zijn dan Veldhoven of de Kempen alleen. De prijs bestaat uit een bronzen penning, ontworpen door de Veldhovense kunstenaar Jan Dams. De jury die bepaalt wie de cultuurprijs verdient, bestaat uit de directeuren van de vier Veldhovense culturele instellingen: Art4U, Theater De Schalm, Bibliotheek Veldhoven en Museum ’t Oude Slot.

Eerdere winnaars van de Veldhovense cultuurprijs waren Bertus Borgers (2014), Studio Giftig (2015), Norbert van Onna (2016) en Henrieke Goorhuis (2017).