dinsdag 16 juli 2024
Koeienschilder Ruud Spil tussen zijn modellen aan het werk.

DE KOE met Ruud Spil

Zeelst – In juni en augustus is in Museum ’t Oude Slot de expositie ‘DE KOE met Ruud Spil’ te zien. Zijn schilderijen, tekeningen en grafisch werk zijn te bewonderen in combinatie met spullen uit de veeteelt uit de eigen collectie van museum ’t Oude Slot.

Ruud Spil (1961, Zwaag) studeerde aan de Wackers Academie en aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij is een bevlogen schilder van vee en maakt veelal persoonlijke portretten van koeien. Geboren en getogen op een boerderij in West-Friesland zit ‘de koe’ hem als het ware in de genen. Zijn schilderijen zijn een ode aan het platte¬land. Tegelijkertijd documenteert Spil met het vastleggen van Oudhollandse koeienras¬sen en (grup-)stallen het Nederlands agrarisch erfgoed.

De schilderijen van Ruud Spil bevinden zich in particuliere verzamelingen, bedrijven, musea en overheid in binnen- en buitenland. Hij maakt ook vrij werk werk in opdracht. ‘Ik wil dat je de koeien gaat horen en ruiken als je naar mijn schilderijen kijkt. Dat je de aanwezigheid van een koe bijna letterlijk gaat ervaren. Het liefst schilder ik ter plekke en zit ik de koeien zo dicht mogelijk op hun huid’, aldus Ruud Spil.