Roel van Sintmaartensdijk winnaar van de 73e Simac Omloop der Kempen (Foto: Bart de Goede | NG-Media & Sports)

Twee broers op podium van de Omloop

De 73e SIMAC Omloop der Kempen werd zondagmiddag door Roel van Sintmaartensdijk gewonnen. De coureur van wielerteam VolkerWessels was de beste van een tweetal dat in de Dorpstraat in Veldhoven net uit de greep bleef van het jagende peloton. In een tweestrijd klopte hij Arne Peters.

Het parcours was 190 kilometer lang en strekte zich uit over een zuid-lus en een noord-lus door de Kempen. Toen de renners uiteindelijk Veldhoven binnenreden voor 3 plaatselijke doorkomsten was er een kopgroep van 5 renners die een voorsprong hadden van kleine anderhalve minuut. In deze kopgroep zaten Roel van Sintmaartensdijk van Volker Wessels, Martin Alexander Salmon van Team Sportforum, Arne Peters van Allinq Continental Cycling, Victor Broex van METEC en Antti-Jussi Juntunen van ABLOC CT. Roel van Sintmaartensdijk en Arne Peters ontsnapten een kleine 10 kilometer voor de finish uit de kopgroep toen die nog maar 10 seconden voorsprong had op het peloton. Ze konden een maximale voorsprong van 25 seconden pakken. Het peloton was intussen in tweeën gedeeld door valpartijen. De 2 ontsnapte renners konden in de laatste ronde niet meer teruggepakt worden en moesten in een tweestrijd uitmaken wie de klassieker zou winnen. Dat werd dus Roel van Sintmaartensdijk, die daarmee Roy Eefting opvolgt die de omloop in 2021 op zijn naam schreef.

Achter de twee koplopers wist Daan van Sintmaartensdijk, de broer en ploeggenoot van de winnaar, de derde plaats op te eisen (hij won in 2018 ook al eens de Omloop der Kempen). De vierde plek was voor Coen Vermeltfoort, die ervoor zorgde dat het team van VolkerWessels met drie man bij de eerste vier eindigde.

25e ZLM Omloop der Kempen Ladies

Zaterdag was het tijd voor het internationale vrouwen peloton in de 25e ZLM Omloop der Kempen Ladies. Deze vrouwenkoers is dit jaar gepromoveerd naar het internationale UCI 1.2 niveau. Hierdoor deden er deze keer ook een groot aantal buitenlandse rensters mee. De deelnemers kwamen uit Nederland, België, Australië, Noorwegen, Groot-Brittannië, Luxemburg, Italië en Ierland. De Italiaanse sprintster Rachele Barbieri schreef de wielerklassieker over 120 kilometer door Veldhoven en de Kempen op haar naam. Op de finishlijn aan de Dorpstraat in Veldhoven-Dorp was de Italiaanse de rapste in de sprint van een groot peloton. Sofie van Rooijen en Nina Kessler legden beslag op de overige podiumplaatsen.

De Omloop der Kempen begon met een lange lus ten westen van Veldhoven, met op zo’n zestig kilometer van de finish vijf kasseistroken. Vervolgens kwam de wedstrijd aan op een lokale ronde van 11,4 kilometer, die tweemaal moest worden afgelegd. Uiteindelijk had Barbieri nog de beste benen en won overtuigend de sprint. Op de erelijst van de ZLM Omloop der Kempen Ladies volgt ze Maike van der Duin op, die in 2021 haar ploeggenote Marjolein van ’t Geloof en Lieke Nooijen voorbleef.