donderdag 13 juni 2024
De kopgroep van de ODK 2022 op de Volmolenweg in Veldhoven - Foto: Bart de Goede

Internationaal wielerweekend Omloop der Kempen wordt verreden met Hemelvaart

Veldhoven – Na de succesvolle editie op het internationale niveau in 2022, keert de Omloop der Kempen in 2023 weer terug op de internationale kalender. Zaterdag 20 en zondag 21 mei is Veldhoven de startlocatie van de UCI Vrouwenklassieker, de Mannen Topcompetitie klassieker, verschillende jeugdcategorieën en een toertocht.

De 74e SIMAC Omloop der Kempen, de op één na oudste wielerklassieker van Nederland, maakt dit jaar weer deel uit van de landelijke Topcompetitie. Het klassement is de talentenvijver van het Nederlandse profwielrennen. De mannen rijden op zondag een koers van 190 kilometer door de Brabantse Kempen. “Door de lange afstand is de Omloop der Kempen een lastige wedstrijd” stelt koersdirecteur John van den Akker (zelf winnaar in 1986). “In de finale zie je dan ook altijd de beste talenten in de competitie boven drijven. De deelnemers van de Omloop der Kempen en de Topcompetitie zijn gedreven hun beste prestaties te leveren, waardoor ze de kans krijgen in beeld te komen bij de grote profploegen. Zo krijgt de winnaar van 2022, Roel van Sintmaartensdijk, komend jaar de kans bij Intermarché-Wanty-Gobert.”

Op zaterdag verwelkomt Veldhoven de top van het vrouwenwielrennen. De 26e ZLM Omloop der Kempen Ladies wordt dit jaar weer verreden op het internationale UCI-niveau, wat wederom zorgt voor veel internationale belangstelling. Met nog een half jaar tot de wedstrijd stromen de aanmeldingen al binnen uit o.a. de Verenigde Staten, Frankrijk, Italië, Noorwegen, Zwitserland, Australië, België, Duitsland en natuurlijk Nederland. In mei verschijnt dus de wereldtop in Brabant om de Italiaanse Rachele Barbieri (zij pakte dit jaar verschillende ereplaatsen in de Tour de France Femmes) op te volgen.

Naast de topsport is er in Veldhoven ook tijd voor breedtesport. Wanneer de mannen en vrouwen klassiekers onderweg zijn in de Kempen, krijgen diverse jeugdcategorieën het podium.  Jongens en meiden vanaf 13 jaar krijgen al de kans om te koersen in één van de wedstrijden van de Omloop der Kempen. Daarnaast is het op zondag ook mogelijk om als toerfietser de Omloop der Kempen te beleven. Vanuit de startlocatie in Veldhoven kan gekozen worden tussen verschillende afstanden voor een tocht door De Kempen regio.

In september begon de organisatie al met de voorbereidingen voor de 74e editie van de Omloop der Kempen. Met een nieuwe voorzitter wil de organisatie weer een stap meer zetten dan afgelopen jaar. “De organisatie van de ODK staat sinds jaren op een prima fundament met vele vrijwilligers wat al 73 geweldige edities heeft opgeleverd” vertelt voorzitter Frank van der Meijden.  “Hiermee is de bijna oudste klassieker van ons land een absolute zekerheid binnen de wielersport. De ambities van de Omloop der Kempen blijven zich richten op vernieuwing voor topsport en breedtesport, waarbij ook de huidige UCI-ranking naar boven kan worden bijgesteld. De Omloop der Kempen zal dat uiteraard hand-in-hand gaan organiseren met de regio en de KNWU.”

Een grote groeiende groep vrijwilligers uit Veldhoven en De Kempen organiseert alle activiteiten. De afgelopen jaren is er daardoor binnen de organisatie een mix ontstaan van jonge talenten, ervaren krachten, jong en oud, man en vrouw, wat samen leidt tot zo’n 200 vrijwilligers. Een evenement zoals de Omloop der Kempen is echter altijd op zoek naar nog meer hulp. “Mocht jij bij willen dragen aan de realisatie van dit evenement, schroom dan niet om contact op te nemen”, aldus voorzitter Van der Meijden. Meer informatie over de Omloop de Kempen is HIER te vinden.