woensdag 19 juni 2024
Actiefoto van de ZLM Omloop der Kempen Ladies van vorig jaar - Foto: NG Media & Sports / Bart de Goede

Voorbeschouwing ZLM Omloop der Kempen Ladies 2024

Veldhoven – Zaterdag 25 mei wordt de ZLM Omloop der Kempen Ladies alweer voor de 27e keer verreden. Na een sterke overwinning van Charlotte Kool vorig jaar mogen we gaan uitkijken naar een nieuwe winnares. Een groot internationaal peloton en een wisselvallige weersvoorspelling gaan ongetwijfeld voor een leuke wedstrijd zorgen.

De ZLM Omloop der Kempen Ladies is een vrije wedstrijd op het UCI 1.2 niveau. De wedstrijd is onderdeel van het ASML Wielerweekend met ook de VDL Groep Omloop der Kempen voor mannen, een toertocht en verschillende afwachtingswedstrijden. De vrouwenklassieker wordt sinds 1997 verreden en kent na 26 edities een mooie erelijst. Zo is Leontien van Moorsel recordhoudster met 4 overwinningen, won Marianne Vos twee keer en stonden ook Annemiek van Vleuten, Lorena Wiebes en Charlotte Kool op de hoogste trede van het podium.

Het vrouwenpeloton mag zich klaarmaken voor een wedstrijd van 122 kilometer door het Kempische landschap. De wedstrijd vertrekt om 16:00 vanuit Veldhoven-Dorp. In een grote lus die ook even België aantikt is er een grote kans op waaiers. In de tweede fase van de wedstrijd bereikt het peloton de Kempische kasseien. Dit zijn geen stroken zoals in Parijs-Roubaix, maar ze zorgen jaarlijks wel voor spanning in de wedstrijd. Vorig jaar was dit het punt waar een kopgroep ontsnapte die bijna de finish haalde. Na zo’n 100 kilometer komt de wedstrijd terug in Veldhoven-Dorp voor 2 finalerondes van ongeveer 10 kilometer. Rond de klok van 19:00 weten wie Charlotte Kool gaat opvolgen als winnares van de ZLM Omloop der Kempen Ladies.

De ZLM Omloop der Kempen Ladies kent een mooi internationaal startveld met ploegen uit o.a. Australië, Groot-Brittannië, Duitsland, de Verenigde Arabische Emiraten en uiteraard Nederland en België. Bijzonder zijn bijvoorbeeld de selecties van Mixteam AG Insurance, Fenix-Deceuninck, Hess Cycling en VolkerWessels Womens Team, daar zien we Julie van de Velde, Lonnke Uneken, Manon Bakker, Marjolein van ’t Geloof (winnares in 2017, 2e in 2021), Sabrina Stultiens en Valerie Demey.

Via de volgende website zijn de actuele startlijsten en het parcours te vinden: https://www.omloopderkempen.nl/teams/vrouwen/