zaterdag 27 juli 2024
illustratie column Veldhovens vermogen

Economische gevolgen oorlog

Dramatische beelden in de Oekraïne spatten de afgelopen dagen van de beeldschermen af. Rusland, enkel vertegenwoordigd door Poetin, probeert haar wil op te leggen aan een democratisch gekozen land. Het Oekraïense volk verdedigt zich op wonderbaarlijke en bewonderenswaardige wijze in een, in militair opzicht, ongelijke strijd. Naast het onbeschrijfelijke en onverteerbare menselijk leed zijn de gevolgen voor het economisch leven ook aanzienlijk.

Isolatie

Hoewel geen enkel land tot dusver zich militair mengt in dit conflict, is wel nadrukkelijk afstand genomen van Rusland. Op allerlei manieren wordt Rusland steeds meer geïsoleerd van de buitenwereld. Op korte termijn wellicht nog te overzien, maar de gevolgen op langere termijn zijn gigantisch. Helaas zal voor de gewone Rus zijn of haar welvaart en ook welzijn fors minder worden.

Grondstoffen

Rusland is rijk aan diverse grondstoffen zoals staal, nikkel, aluminium, gas en olie. De export van deze grondstoffen betekende jarenlang de belangrijkste inkomstenbron van het Kremlin. De realiteit is nu echt doorgedrongen bij de Westerse politiek die de afhankelijkheid van Rusland drastisch wil verminderen.

Olieprijs

Onderstaande grafiek geeft de ontwikkeling van de West Texas Intermediate (WTI) aan. Olie uit de Noordzee (Brent Crude Oil) kent een soortgelijke beweging. Door de oorlog is de prijs van olie fors gestegen. Enerzijds is de export door Rusland aan banden gelegd en anderzijds door internationale vervoersproblemen van grondstoffen.

Agrarische producten

Zowel Rusland als Oekraïne zijn belangrijke producenten van graan. Een eenheidsprijs (schepel/ruim 27 kilo) is tot boven de $10 gestegen wat het hoogste niveau is in de laatste tien jaar. Ook andere agrarische producten zijn fors in prijs gestegen.

Hoe kun je hier het beste mee omgaan?

Niemand kan voorspellen hoe en hoelang de huidige situatie nog voortduurt. Spreiding aanbrengen lijkt ons dan ook het meest verstandig. Aandelenfondsen of trackers bestaan uit veel individuele ondernemingen die zich zullen aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. Ook zijn veel bedrijven in staat om de gestegen grondstofprijzen door te berekenen aan hun klanten.

– – – – – – – – – – –

Bas Simons en Pim Lavrijsen zijn adviseurs in vermogen en beleggen. Beiden zijn partners in HIP Capital.

Pim LavrijsenPim woont samen met zijn vrouw Gidy en hun drie kinderen in Bladel. Hij is een geboren en getogen Brabander. Pim heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Als specialist kan Pim bouwen op 25 jaar beleggingservaring, opgedaan bij verschillende Rabobanken in het zuiden van ons land.

Bas SimonsBas is opgegroeid in Apeldoorn en heeft economie gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Samen met zijn vrouw Edith en hun vier kinderen woont hij in Loon op Zand. Bas is vrijwel zijn hele carrière actief als zelfstandig ondernemer binnen de financiële dienstverlening en heeft in die tijd veel ervaring opgebouwd in het adviseren van klanten bij uiteenlopende vraagstukken.