dinsdag 18 juni 2024
De Jeugdprins en de Grote Prins voor het archief @Harry Kleijnen

Erfgoedhuis neemt carnavalsarchief SOK over

Centrum – Stichting Organisatie Karnaval (SOK) schonk vrijdagavond haar papieren archief aan Vereniging Erfgoedhuis Veldhoven. Dat gebeurde onder het toeziend oog van Prins Joris d’n Opschepper en zijn gevolg. Eerder schonk het SOK al materialen aan Museum ’t Oude Slot.

Het archief bestaat uit verslagen, brieven van en naar relaties, sponsorbrieven en zelfs opzeggingen van lidmaatschap van de club van 55. Deze documenten zijn waardevol voor Erfgoedhuis Veldhoven, omdat ze ruim 60 jaar historie van carnaval in Rommelgat omvatten. Het is een periode die belangrijk is geweest voor het Veldhovense carnaval.

De vereniging zal dit erfgoed bewaken. Zij ziet veel mogelijkheden om de inhoud in de toekomst te gebruiken. Een boek wordt niet uitgesloten. Het hoofdstuk over carnaval in het boek 100 jaar Veldhoven van het erfgoedhuis, werd goed gelezen. De anekdotes die daarvoor werden verzameld bij het SOK, leidden tot de overdracht van het archief. Wethouder Vivianne van Wieren riep de aanwezigen op de verhalen over carnaval vooral te blijven vertellen en vastleggen.