vrijdag 19 april 2024
illustratie column Veldhovens vermogen

Tour ‘de beleggen’

De bekendste en belangrijkste wielerwedstrijd ter wereld is zonder twijfel de Tour de France. Dit jaarlijkse spektakel kluistert miljoenen mensen aan de buis en zet Frankrijk als (vakantie)land enorm op de kaart. De uiteindelijke winnaar en leider van het algemeen klassement van deze 3 weken durende wedstrijd mag in hartje Parijs de gele trui (maillot jaune) aantrekken.

“De Tour win je in bed”

Deze uitspraak en “Parijs is nog ver” kwamen uit de mond van Joop Zoetemelk, die beschouwd wordt als de beste wielrenner die Nederland ooit gehad heeft. Hij werd maar liefste 6x tweede in de Tour de France. In 1980 beklom hij de hoogste trede van het podium en mocht de gele trui aan doen. Na Jan Janssen was Zoetemelk de tweede Nederlandse wielrenner die in Parijs de zeer prestigieuze wedstrijd op zijn naam kon zetten.

Vergelijking tussen de Tour de France en beleggen

Zowel wielrennen als beleggen begint met het duidelijk formuleren van de doelstelling die ambitieus maar ook realistisch moet zijn. Vervolgens wordt een plan gemaakt om het doel te halen. Of het doel uiteindelijk gehaald wordt, is natuurlijk van heel veel factoren afhankelijk. Wel zeker is dat een goed uitgestippeld plan de kans op succes fors vergroot. Er zijn natuurlijk veel wegen die naar Rome (en Parijs) leiden. Dat is met beleggen niet anders. Er is niet één methode altijd de beste of succesvolste, maar enkele ervaringen en feiten kunnen wel een rol spelen in de opbouw van het plan.

5 keer een 8 is beter dan 3 een 10 en 2 keer een 4

De Columbiaan Egan Bernal won in 2019 de Tour de France zonder een dag-etappe te winnen. Een bekend gezegde in Tour luidt niet voor niets: aan de meet worden de prijzen uitgedeeld. Het gemiddelde is uiteindelijk bepalend. Het voorkomen van hele slechte uitslagen is veel belangrijker dan het behalen van enkele topprestaties. Bij beleggen is het natuurlijk leuker om toprendementen te benadrukken dan te melden dat het verlies minder dan gemiddeld is. We horen liever eigen succes en smullen van spectaculaire missers van andere beleggers.

Stug doortrappen en blijven beleggen

Ook bij tegenwind is het zaak om stug te blijven doortrappen hoewel dat psychologisch moeilijk kan zijn, zeker als de eindstreep nog ver weg is. Bij beleggen is het niet anders. Het plan dient consequent en goed te worden uitgevoerd. Het moeilijkste daarbij is om tussentijds de emoties de baas te blijven en zeker bij forse koersdalingen. Het is dan zaak geduldig te blijven, de portefeuille te herbalanceren en wachten totdat het tij weer gekeerd is.

Zekerheid over het behalen van het doel is er nooit, maar zoals gezegd kan de kans aanzienlijk vergroot worden. Bij beleggen door goed te spreiden, de kosten onder controle te houden, op gezette tijden de portefeuille te herbalanceren en nooit meer risico’s te nemen dan bij je passen.

‘Wanneer je steeds stopt en een steen gooit naar elke hond die blaft, dan bereik je nooit je bestemming’. Deze quote van Winston Churchill is bij uitstek op beleggen van toepassing.

– – – – – – – – – – –

Bas Simons en Pim Lavrijsen zijn adviseurs in vermogen en beleggen. Beiden zijn partners in HIP Capital.

Pim LavrijsenPim woont samen met zijn vrouw Gidy en hun drie kinderen in Bladel. Hij is een geboren en getogen Brabander. Pim heeft bedrijfseconomie gestudeerd aan de universiteit van Tilburg. Als specialist kan Pim bouwen op 25 jaar beleggingservaring, opgedaan bij verschillende Rabobanken in het zuiden van ons land.

Bas SimonsBas is opgegroeid in Apeldoorn en heeft economie gestudeerd aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Samen met zijn vrouw Edith en hun vier kinderen woont hij in Loon op Zand. Bas is vrijwel zijn hele carrière actief als zelfstandig ondernemer binnen de financiële dienstverlening en heeft in die tijd veel ervaring opgebouwd in het adviseren van klanten bij uiteenlopende vraagstukken.