zaterdag 20 april 2024
Wiel Berden
Wiel Berden

Erfgoedstichtingen samen in één vereniging

Veldhoven – Drie Veldhovense erfgoedstichtingen vormen vanaf 1 mei Erfgoedhuis Veldhoven. Dit is een vereniging met als doel het Veldhovens erfgoed te beschermen en kennis over heemkunde te delen. De erfgoedstichtingen vinden 100 jaar Veldhoven een mooi symbolisch moment om hun samengaan te bekrachtigen.

Zeelst Schrijft Geschiedenis, Veldhoven-Dorp Historisch Bekeken en Stichting Historisch Oerle werkten de laatste jaren al vaker samen in projecten. Ze brachten bijvoorbeeld al eerder een gezamenlijke artikelenreeks uit en werken nu aan een nieuwe reeks die wordt gebundeld in een boek ter ere van 100 jaar Veldhoven. Nu krijgt de samenwerking een structureel karakter in de nieuwe vereniging.

Erfgoedhuis Veldhoven wil aandacht besteden aan alle wijken en zou daarom ook graag geïnteresseerden uit de “jongere” Veldhovense wijken betrekken. Ook wil de vereniging graag jong bloed om ook in de toekomst de belangstelling voor de Veldhovense geschiedenis en het Veldhovense erfgoed levend te houden. Mensen met en zonder ervaring kunnen lid worden. Interesse in de geschiedenis van Veldhoven is voldoende.

De vereniging opent ook een heemkamer waar geïnteresseerden terecht kunnen voor informatie en om materialen in te zien, zoals foto’s, bidprentjes, genealogieën en boeken over Veldhoven en Brabant in het algemeen. Deze heemkamer bevindt zich op de eerste verdieping van de Bibliotheek Veldhoven. In verband met de maatregelen is nu nog niet bekend wanneer de heemkamer daadwerkelijk toegankelijk is. Ook zullen er regelmatig lezingen, cursussen en excursies worden gehouden zodra dat mogelijk is.

Wie meer wil weten over Erfgoedhuis Veldhoven kan terecht op www.erfgoedhuisveldhoven.nl.